Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország megerősíti a határellenőrzést a Korán-égetések után


Iránban is tiltakoztak a svédországi Korán-égetések ellen. Teherán, 2023. július 31.
Iránban is tiltakoztak a svédországi Korán-égetések ellen. Teherán, 2023. július 31.

A svéd kormány kedden közölte, hogy a Korán meggyalázása elleni tiltakozások nyomán megromlott biztonsági helyzetben erősíteni szándékozik határai ellenőrzését.

Azután nőtt meg a feszültség Svédország és a muzulmán országok között, hogy több helyen is tüntetés volt a Korán nyilvános meggyalázása miatt – beleértve az iszlám szent könyvének felgyújtását.

„A Svédországhoz csak nagyon gyengén kötődő embereket nem szabad beengedni, nehogy bűncselekményeket követhessenek el” – mondta Ulf Kristersson miniszterelnök újságíróknak, hozzátéve, hogy a határellenőrzés megerősítéséről szóló hivatalos határozat csütörtökön várható.

Hétfőn két iraki férfi – Szalvan Momika és Szalvan Nadzsem – égette el a muszlim szent szöveget a svéd parlament épülete előtt tartott tüntetésen.

Ők ketten korábban Stockholmban a fő mecset és az iraki nagykövetség előtt is tartottak hasonló tiltakozást, ezek széles körű felháborodást váltottak ki, sokan elítélték őket.

A Korán-égetések arra késztettek iraki tüntetőket, hogy kétszer is megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét, a második alkalommal tüzet is gyújtottak az épületegyüttesen belül.

Ehhez kapcsolódóan: Tüntetők rohamozták meg Svédország bagdadi nagykövetségét a stockholmi Korán-égetés miatt

Múlt héten Svédország tizenöt kormányzati intézményt utasított a terrorizmus elleni erőfeszítések fokozására, köztük a fegyveres erőket, több bűnüldöző szervet és az adóhivatalt.

Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter közölte, hogy a fokozott határellenőrzés az úgynevezett belső határokra vonatkozik, vagyis a más schengeni országokból Svédországba utazókat érinti.

„A belső határellenőrzés lehetővé teszi számunkra, hogy azonosítsuk a biztonságunkat veszélyeztető beutazókat” – mondta Strömmer újságíróknak.

Svédország a biztonsági helyzet romlására hivatkozva 2022 májusában visszaállította a belső határellenőrzést, a döntés a közös uniós jogszabályokkal összhangban született.

Strömmer azt is megjegyezte, hogy kedden életbe lépett az az új svéd jogszabály, amely szélesebb körű felhatalmazást ad a rendőrségnek a svéd határokon belüli ellenőrzésre, beleértve a járművek átvizsgálását és az utasok motozását.

„A cél a rendőri munka erősítése és a hazai biztonságot fenyegető veszélyek megelőzése” – mondta.

Vizsgálják a változtatások lehetőségét

Hétfőn a dzsiddai székhelyű Iszlám Együttműködési Szervezet csalódottságának adott hangot Svédországgal és Dániával szemben, amiért nem tettek intézkedéseket az égetéshullámot követően.

A svéd kormány elítélte a Korán meggyalázását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országban alkotmányos védelmet élvez a szólás és a gyülekezés szabadsága.

Ehhez kapcsolódóan: Svéd és szivárványos zászlókat is felgyújtottak válaszul a stockholmi Korán-égetésre

Kristersson mindazonáltal kedden megismételte, hogy a kormány megvizsgálja Svédország jogrendszerét, az esetleges változtatások lehetőségét.

„Arról lehetne szó, hogy a szélesebb biztonsági perspektíva figyelembevételével bővítsük ki a gyülekezési engedélyek kezelésének folyamatát” – mondta a kormányfő.

Hétvégén Dánia is bejelentette: jogi eszközöket keres arra, hogy bizonyos körülmények között elejét tudja venni a szent szövegek elégetésével összefüggő tiltakozásoknak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG