Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bloomberg: Törökország már a héten megszavazhatja a svéd NATO-csatlakozást


Recep Tayyip Erdoğan török elnök kézfogáshoz készülődik Orbán Viktorral Budapesten 2023. december 18-án
Recep Tayyip Erdoğan török elnök kézfogáshoz készülődik Orbán Viktorral Budapesten 2023. december 18-án

A török parlament a héten jóváhagyhatja a svéd NATO-csatlakozást – írta a Bloomberg. Ha így lesz, a magyar vezetés lehet az utolsó kerékkötője az ügynek. A svéd NATO-csatlakozás magyar engedélyezésének valódi tétje valójában már kicsi, viszont a katonai együttműködést drágítani tudja a magyar ellenállás.

A török parlament még a héten megszavazhatja Svédország NATO-csatlakozásának engedélyezését – jelentette a Bloomberg egy magas rangú török kormánytisztviselőre hivatkozva.

A svéd NATO-csatlakozás eddig azért nem zárult le hivatalosan is, mert a török és a magyar vezetés nagyjából másfél éve nem hajlandó napirendre venni és jóváhagyni a kérelmüket, egy új tagország felvételét pedig minden addigi tagország parlamentjének el kell fogadnia.

A török lépéssel így Magyarország maradhat az egyetlen akadályozója a csatlakozási folyamatnak.

Az MSZP a hír megjelenése után bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ügyben. Korábban számos ellenzéki párt próbálta a parlamentben napirendre vetetni a kérdést, de a kormánytöbbség kivétel nélkül mindig leszavazta a próbálkozásokat.

Svédország 1994 óta részt vesz a NATO békepartnerségi programjában, de a 2022-es ukrajnai orosz invázió után nagyon gyorsan taggá is kívánt volna válni.

Az ország megfelel a NATO feltételrendszerének, és 2022 szeptemberére majdnem minden tagország parlamentje jóváhagyta a csatlakozási kérelmüket.

A török kormány két fő ügyben igyekezett előnyhöz jutni a csatlakozás feltételekhez kötésével. Az egyik, hogy modern amerikai F–16-os vadászgépekhez jussanak, a másik, hogy az északi ország lépjen fel a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint az úgynevezett Gülen-mozgalom tagjai ellen.

Az viszont máig nem világos, hogy a magyar vezetés mit szeretne elérni a csatlakozás nehezítésével.

Gyakorlati szempontból ugyanakkor Svédország számára az Orbán-kormány időhúzásának nincs különösebben jelentős rövid távú tétje, inkább csak drágítani lehet ezzel a már jelenleg is szoros NATO–Svédország-együttműködést.

Svédország ugyanis már 2022 tavaszán aláírt egy kölcsönös védelmi egyezményt a NATO-tag Egyesült Királysággal, amely szerint külső támadás esetén garantálják egymás védelmét.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG