Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország újabb katonai segélyt ígér Ukrajnának, akár vadászgépeket is


Pål Jonson svéd védelmi miniszter
Pål Jonson svéd védelmi miniszter

Svédország 2,2 milliárd korona (189 millió euró) értékű új katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, főként tüzérségi lőszereket, és harci repülőgépek küldésének lehetőségét is vizsgálja – közölte Pål Jonson védelmi miniszter.

Jonson egy sajtókonferencián elmondta, hogy a fegyveres erőknek a kormány kérésére november 6-ig kell jelentést tenniük arról, hogy van-e lehetőség JAS Gripen repülőgépek küldésére Ukrajnába.

Mindazonáltal megismételte, hogy Svédországnak belbiztonsági okokból a NATO tagjává kell válnia, mielőtt bármely vadászgépét nélkülözhetné.

Ehhez kapcsolódóan: Németh Zsolt: Trump és Orbán Viktor között jó a kémia

Svédország reméli, hogy hamarosan csatlakozhat a védelmi szövetséghez, bár ezt két tagállam, Törökország és Magyarország hátráltatja.

Az új svéd katonai segélycsomag a 14. lesz a háború kezdete óta. Ezzel Svédország ilyen jellegű segélyeinek összértéke valamivel több mint 22 milliárd koronára nő.

„Úgy kell megterveznünk a támogatásunkat, hogy hosszú távú és fenntartható legyen – mondta Jonson. – Most fontos, hogy több ország is fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatást.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a spanyolországi Granadában tartott informális találkozón arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy Oroszország öt éven belül más országokat is megtámadhat, ha meginog Európa támogatása.

Ehhez kapcsolódóan: Európai csúcs Granadában: Ukrajna mellett a nyugat-balkáni és a kaukázusi válság is szerepel a napirenden

Ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is bízik az amerikai és európai pénzügyi támogatások folytatásában.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG