Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország is kitiltotta a Huawei-t az 5G hálózatából


A Huawei egyik pekingi üzlete 2018-ban.
A Huawei egyik pekingi üzlete 2018-ban.

Új központot hoz Magyarországra a Huawei. Eredetileg Lengyelországba szánhatták ezt a beruházást, csak ott közben letartóztatták kémkedésért a cég egyik vezetőjét.

Svédország kitiltja a kínai Huawei és ZTE cégek eszközeit a tervezett 5G infrastruktúrájának kiépítéséből, írja a Reuters. A Svéd Posta- és a Távközlési Hatóság jövő hónapban ír ki frekvenciapályázatot 5G technológiára alkalmas tartományokra, itt már nem lehet használni az eszközeiket.

Közleményük szerint egyeztettek a svéd hadsereggel és a nemzetbiztonsági szolgálattal, ezután döntöttek a fenti cégek eszközeinek kitiltásáról. Emellett a főbb adatátviteli technológiáiknál a meglévő Huawei és ZTE eszközeiket is le kell cserélniük 2025-ig azoknak cégeknek, amelyek részt kívánnak venni az aukción.

Idézik még emellett a svéd nemzetbiztonsági szolgálatot, amely szerint Kína „az egyik legnagyobb fenyegetés Svédországra nézve”.

Mi is az 5G technológia?

Leegyszerűsítve szupergyors internetet jelent az 5G. Nagyon sok adat telekommunikációs átvitele pedig új lehetőségeket nyit meg. „Egy önvezető autónak például nagyon nagy mennyiségű adat megbízható átvitelére van szüksége. Ugyanígy a mesterséges intelligenciára épülő technológiák is gyorsabbak, azonnali működésre képesek lesznek: például, ha egy külföldi Magyarországra jön, egy okos fülhallgató segítségével valós időben fordíthatja le a magyar beszédet kínaira, és fordítva. Nem kell majd többet idegen nyelvet tanulni.” – hozott példákat tavaly 24.hu-nak Yanmin Wang, a Huawei régiós vezetője.

A kínai állami ZTE és a magáncégként működő Huawei nem kommentálták a svéd bejelentést, amelynek fő nyertesei a hírügynökség szerint a versenytárs Nokia és az Ericsson lehetnek.

Idén nyáron az Egyesült Királyság tiltotta ki a Huaweit az épülő 5G rendszereiből, biztonsági okokra hivatkozva, számolt be a BBC. A Huawei 5G hálózatokból való kiszorítása egyébként az USA egyik fontos külpolitikai célja is.

Budapestre eközben új központot hoz a Huawei

Szintén kedden Szijjártó Péter bejelentette, hogy új kutatás-fejlesztési központot hoz Magyarországra a Huawei, amely legalább száz mérnököt foglalkoztat majd itt - idézte a külügyi és külgazdasági minisztert az MTI.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország első uniós országként csatlakozott Kína „Egy övezet, egy út” (Belt and Road Initiative – BRI) kezdeményezéséhez. Ez egyébként az ázsiai ország messze legfontosabb külpolitikai projektje, ennek része az óriási Budapest-Kelebia vasútfelújítás is. Az említett kínai stratégiáról itt olvashat bővebben.

Szijjártó Péter mérföldkőnek nevezte a bejelentést a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltása szempontjából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Taj Ling-ju, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója érkezik a Huawei 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre Budapesten 2020. október 20-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Taj Ling-ju, a Huawei Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója érkezik a Huawei 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre Budapesten 2020. október 20-án.

Taj Ling-ju, a Huawei Magyarország ügyvezető igazgatója többek közt arról beszélt, hogy 2009-ben telepítettek először összeszerelést Magyarországra, majd 2013-ban megnyitotta kapuit a Huawei Kínán kívüli legnagyobb ellátó központja, az Europe Supply Center. A központ több mint 50 országba gyárt és szállít Magyarországról távközlési berendezéseket, szervereket, adattárolókat és az Európai Unióban épülő 5G-s, azaz a legújabb mobilgenerációs hálózatokhoz szükséges eszközöket. A cégnek közel 2400 dolgozója van.

Az igazgató szerint a Huawei az elmúlt 15 évben kiemelt helyszínként tekintett Magyarországra, mert kiegyensúlyozott és nyitott üzleti környezetet biztosít a cégnek. Emellett bővíteni tervezik a tevékenységeiket nálunk, például az egyetemi együttműködések, illetve a felnőttképzés területén.

A magyar kormány Pekingben kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Huawei Technologies Magyarország Kft.-vel 2013. április 18-án.

Eredetileg Lengyelország lehetett

Bár sem Szijjártó Péter, sem Taj Ling-ju nem említette, az Átlátszó cikke szerint eredetileg Lengyelországba szántak volna egy teljesen hasonlónak tűnő, „néhány száz” fővel működő k+f központot.

Ez az elképzelés azonban megakadt, miután Lengyelországban tavaly kémkedés gyanújával letartóztatták a lengyel Huawei kereskedelmi igazgatóját, Wang Weijing-et. A férfi kínai attasé volt Varsóban 2006-2011 között, de most tíz év börtönt is kaphat kémkedésért. A Huawei a letartóztatás után kirúgta a férfit és bejelentette, hogy a kémügynek semmi köze a vállalathoz, ahol dolgozott.

A lap forrásai szerint ennek a tervezett központnak az áthelyezése egy másik országba tavaly felmerült, ha pár hónap alatt nem rendeződik előnyösen a cég helyzete Lengyelországban.

A Huawei egyébként az elmúlt évtizedben Magyarországon több stratégiainak számító infrastruktúra kiépítésében vett részt, emellett eszközök és munkakapcsolatok szintjén is közvetlen kapcsolatban állt a magyar kormánnyal, mutatta be tavalyi cikkében a Direkt36. A hazai 5G hálózatoknál a Magyar Telekommal és a Vodafone-nal működik együtt a kínai cég.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG