Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százezrek várják, hogyan dönt a kormány szombaton a hitelmoratóriumról


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Szombaton dönt a kormány a hitelmoratórium meghosszabbításáról. A moratórium december végén járna le. Az MNB javaslata szerint olyan megoldás kell, ami segít a legsérülékenyebb adósokon, de a többieket nem buzdítja a törlesztés szüneteltetésére.

Nagyjából kétszázezer ember izgulhat amiatt, hogy meghosszabbítja-e szombaton a kormány az év végén lejáró hitelmoratóriumot, a jegybank becslése szerint ennyi lakossági ügyfél lehet olyan helyzetben, hogy nehezükre esne folytatni a törlesztést. Még március 18-án született arról rendelet, hogy minden olyan hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre moratóriumot vezetnek be, amelyet a rendelkezés napja előtt kötöttek meg. A moratórium lejártáig, azaz december végéig, nem kell törleszteni ezeket a tartozásokat. Az intézkedést – amely egyaránt vonatkozik a lakossági és céges ügyfelekre – azért vezették be, hogy így segítsenek azoknak, akik a koronavírus gazdasági hatásai miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek.

Kamat van, kamatos kamat nincs

A moratórium nem jelenti azt, hogy a szüneteltetés idejére teljesen befagyna a hitel, a kamatok továbbra is pörögnek, a szabály szerint azonban nem emelkedhet a törlesztőrészlet a moratórium előtti szinthez képest, tehát azoknál, akik nem fizetnek, a kamatok miatt valamennyivel kitolódik a futamidő (hiszen a részlet nem tud nőni). Fontos különbség viszont a megszokott kamatozáshoz képest, hogy a tőketartozást nem növeli a kamat, tehát nem kamatos kamatról van szó. A Napi.hu számára végzett közvélemény-kutatás szerint szeptemberben a hitellel rendelkező lakossági ügyfelek közel harmada jövőre is maradna a moratóriumban, ha lehetősége lenne rá.

Az adósok fele él a moratóriummal

Az MNB szeptember 15-én ismertette a javaslatait a Portfolio konferenciáján. Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jelenleg a teljes jogosult hitelállomány (tehát azok a hitelek, amiket még a moratórium bevezetése előtt kötöttek) közel felénél jelenleg is élnek az ügyfelek a moratóriummal. A lakosság főleg rövidebb futamidejű, magasabb kamattal rendelkező fogyasztási hiteleknél szünetelteti a törlesztést, a vállalati hitelek esetén pedig főleg a kis- és mikrovállalkozások használják ki a moratóriumot.

Százezrek kerülhetnek bajba

Az MNB becslése szerint az ügyfelek olyan 10-15 százaléka, 160-240 ezer ember lehet jelenleg olyan helyzetben, hogy a moratórium végével fizetési nehézségekkel szembesül. Az MNB adatai szerint a háztartások 85-90 százalékát nem érintik esetleges várható fizetési nehézségek, biztos jövedelmi és munkaerőpiaci helyzetük alapján. Az MNB azt javasolja, hogy vagy maradjon meg az eddigi rendszer, miszerint a kamat pörög, de egyéb következmények nélkül szüneteltetni lehet a törlesztést, vagy lépcsőzetesen vezessék vissza a teljes törlesztést.

Aki tud, az fizessen

A jegybank szerint fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amely a sérülékeny adósokon segít, de közben azokat a befizetésre ösztönzi, akik azt megengedhetik maguknak. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség úgy nyilatkozott, hogy a magyar bankok képesek és hajlandóak is a moratórium meghosszabbítására, vagy arra, hogy más módon, például átütemezéssel segítsék az adósokat.

XS
SM
MD
LG