Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szaakasvili állítólag visszatért Grúziába


Szaakasvili október 1-jén megjelent videójában
Szaakasvili október 1-jén megjelent videójában

Bár körözés alatt áll, Miheil Szaakasvili volt grúz elnök vissza akar térni a hazájába. A jelenlegi miniszterelnök azt mondta, azonnal letartóztatják, ha belép az országba, de lehet, hogy már Grúziában van.

Szaakasvili, aki már több éve Ukrajnában él, a hét elején azt mondta, október 2-án, a grúziai helyhatósági választások napján Tbiliszibe repülne, hogy segítsen „megmenteni az országot”. „Grúzia sorsa most dől el, Grúzia túlélése a tét, és ezért vettem jegyet október 2-án estére, hogy veletek lehessek, és veletek együtt megvédhessem a politikai akaratotokat, hogy részt vehessek Grúzia megmentésében” – írta Szaakasvili Facebook-oldalán, ahol egy fotót is közzétett az állítólagos repülőjegyről.

Letartóztatást ígér a kormány

Irakli Garibasvili jelenlegi grúz miniszterelnök azt mondta, hogy a rendőrség le fogja tartóztatni Szaakasvilit, ha visszatér. A volt elnököt, aki 2013-ban távozott hivatalából, 2018-ban, távollétében hat év börtönbüntetésre ítélte egy grúz bíróság, amely bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben és abban, hogy elnökként megpróbált eltussolni egy ellenzéki törvényhozó megverésével kapcsolatos bizonyítékokat. A volt grúz elnök az ítélet kihirdetése előtt Ukrajnába költözött, ahol az elmúlt években több vezető kormányzati tisztséget töltött be, rövid ideig a fekete-tengeri Odessza kikötőjének kormányzója volt.

Egy október 1-jén a Facebookon közzétett videóban Szaakasvili azt mondta, hogy már a fekete-tengeri Batumi városában van. Az állítást nem erősítették meg, a grúz belügyminisztérium nem kommentálta a nyilatkozatot.

Feszült választások

Grúziában a tavalyi parlamenti választások óta nagy a feszültség a kormányzó Grúz Álom párt és a Szaakasvili által támogatott ellenzék között, mivel az ellenzék szerint manipulálták a választást. A nemzetközi megfigyelők viszont azt mondták, hogy a választások versenyszerűen zajlottak, és általában tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat. Korábban ugyanakkor a Grúz Álom beleegyezett, hogy előrehozott parlamenti választásokat ír ki, ha a helyi választásokon nem szerzi meg a szavazatok legalább 43 százalékát.

XS
SM
MD
LG