Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szabó Tímea a választásokról: „Itt Dávid és Góliát harca folyik”


Szabó Tímea
Szabó Tímea

„Az erőszakosan megváltoztatott jogszabályi környezet, a foglyul ejtett hatóságok, a média- és a finanszírozási fölény nem az ellenzék bénázása” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal kapcsolatban, hogy miért tűnik gyengének az ellenzék. Szabó szerint lehet és kell is kritizálni a korábbi kormányokat, de ilyen mértékű korrupcióval, mint ami most van, korábban soha nem lehetett találkozni. – Nemrég a volt bolgár és a korábbi cseh miniszterelnök ellen is eljárások indultak. Orbán Viktor lassan felkészülhet, ő következik” – tette hozzá. A társelnök azt is elmondta, hogy hisz az ellenzék választási győzelmében.

Az imént távozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) delegációja. Miről beszélgettek?

Az EBESZ januárban egyszer már járt Magyarországon, hogy felmérjék, szükség van-e arra, hogy hazánkban is monitorozzák a választások tisztaságát. Ezt követően készült el az a jelentés, amelyben a lehető legnagyobb választási megfigyelési delegációt javasolta a szervezet április 3-ra és az azt megelőző hetekre. A mostani találkozón a kampányról érdeklődtek többek között, hogy mennyire kiegyensúlyozottak a médialehetőségek, tisztességesek-e a kampányfinanszírozás feltételei, de kérdeztek a melegellenes népszavazásról is. Nyilván ők is látják a valóságot, az általam elmondottak már nem lepték meg őket.

Hány tagja lesz az EBESZ delegációjának, milyen jogosítványaik lesznek? Beülhetnek például a szavazóhelyiségekbe?

Vannak hosszú és rövid távú megfigyelők. Előbbiek már hetek óta itt vannak. A rövid távú megfigyelők létszáma kétszáz fő körül lesz, az összlétszám ennél jóval nagyobb. Ezek a delegáltak bemehetnek és ellenőrizhetik, hogy minden az előírások szerint zajlik-e a szavazóhelyiségben. Például megfelelő módon regisztrálják-e a szavazópolgárokat, biztosított-e a titkos szavazás, az urna megfelel-e az előírásoknak, de figyelik a láncszavazást, a „választási krumplit”, a levélszavazatokat is. Arra kértem a delegációvezetőt, hogy a kapacitásaikat inkább vidékre összpontosítsák, mert ott várhatók nagyobb mértékben a fideszes csalások.

Az EBESZ döntései nem kötelező érvényűek. Van értelme egyáltalán idejönni?

Elnézve Varga Judit igazságügyi miniszter vehemens reakcióját, azt gondolom, ez igenis fáj a kormánynak, amely a leplezetlen Putyin-barátság miatt amúgy is Európa szégyenpadján ül éppen. Azért fáj nekik a megfigyelés, mert nyilván tudják, hogy tudjuk, hogy csalnak. Ha csak azt nézzük, mi történik épp a levélszavazatokkal a Vajdaságban vagy Erdélyben, akkor már világos: nem tiszták a választások. Minden olyan kezdeményezésnek örülök, amely a visszaélések lehetőségét csökkentik és a választások tisztaságát segítik. Mindemellett a választást természetesen nekünk, az ellenzéknek és az embereknek kell megnyernünk, nem az EBESZ-től kell várni.

Hogy csal a Fidesz a választásokon?

A Fidesz az elmúlt évtizedben olyan médiadominanciát alakított ki Magyarországon, amelyre korábban nem volt példa. A közbeszerzéseken felhizlalt üzleti körök által létrehozott és megvásárolt újságok, internetes lapok és televíziócsatornák mellett a köztévé és a közrádió is a kormánypárt szolgálatába állt. Az egy vicc, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje összesen öt percet kapott az egész választási kampányban a közszolgálati M1 csatornán. Engem 2013 óta nem hívtak meg az állami televízióba, rádióba, pedig párt- és frakcióvezető is vagyok.

Hiába van nagyon szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyit költhetnek a pártok és az egyéni jelöltek a kampány során, teljesen egyértelmű, hogy ennek a sokszorosát költik az egyéni körzetekben a fideszes jelöltek. Ha megnézzük, hány plakátja van Bús Balázsnak az én körzetemben, látszik, hogy túllépte a megengedett kampányfinanszírozási korlátot.

Szabó Tímea
Szabó Tímea

A Fidesz saját szája íze szerint szabta át a választási törvényt is. Emellett a kormány hirdetései a Fidesz kampányára hajaznak, csak az előbbi nem számít kampányköltésnek. Aztán ott van az idén átszabott átjelentkezések lehetősége, az ajánlásgyűjtési visszaélésekkel, ahol például az én körzetemben is simán elindulhattak úgy jelöltek, hogy elhunyt emberek aláírását vitték be a választási bizottsághoz. Hosszan lehetne folytatni a sort. Viszont idén, tizenkét év után először minden választóhelyiségben, választókörben lesz ellenzéki szavazatszámláló. Sőt nem is egy, hanem kettő. Reméljük, ezzel is mérsékelhetők a választási csalások.

A kormánypárti sajtó azzal vádolja önt, hogy CIA-ügynök. Az önéletrajza szerint a Harvard Egyetem jogi karához tartozó programnál kutatott, majd Pakisztánban dolgozott, ahol afgán menekültekkel foglalkozott, de élt Kabulban is.

Annyira nevetséges volt ez az egész, hogy senki nem hitte és nem is hiszi el. A fideszesek provinciális gondolkodásában nyilván nem fér meg, ha valaki egy külföldi egyetemen kutat, majd elmegy egy segélyszervezethez dolgozni egy háború sújtotta országban. Természetesen feljelentést tettem, a bíróságok arra kötelezték a rendőrséget, hogy 36 esetben folytassa le a nyomozást.

Nyilván amúgy a kormány és a Fidesz is tudja, hogy megállás nélkül hazugságokat terjesztenek rólam, de mivel valós bűncselekményt nem találtak – nem én loptam, hanem Orbán, Rogán és Mészáros, nem én luxusjachtoztam prostituáltakkal, hanem Borkai, nem az én táskámban találtak drogot, hanem Szájerében –, ezért kénytelenek kitalálni nem létező történeteket. Félnek tőlünk, mert tiszták vagyunk. Én nyugodtan alszom, nekem – velük ellentétben – nincs takargatnivalóm.

2010 óta tagja az Országgyűlésnek. Esett át valaha nemzetbiztonsági átvilágításon?

Nem, azt nem lehet csak úgy kérni. De amikor Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke sok-sok évvel ezelőtt arra utalt, hogy Jávor Benedekkel együtt én is „nemzetközileg kiképzett ágens” vagyok, kértem a nemzetbiztonsági átvilágosításomat. Írtam a házelnöknek egy levelet, hogy amennyiben így gondolja, állok rendelkezésre. Természetesen nem történt meg. Maradnak a gyáva hazudozásnál.

Két éve Pálffy Ilonának, már a kétharmados Orbán-kormány által kinevezett Nemzeti Választási Iroda elnökének javaslatait nyújtotta be az Országgyűlésnek a választási törvénnyel kapcsolatban. Miért?

Azért, mert az Országgyűlés mulasztásos törvénysértésben van a körzethatárok átrajzolásával kapcsolatban. De a Fidesz lesöpörte, nem lett belőle semmi.

De miért vette a nevére a Pest megyei országgyűlési választókerületek határairól szóló javaslatot?

Ahogy mondtam, még mindig törvénysértésben van az állam ezzel kapcsolatban. Az agglomerációba kiköltözők miatt egyes körzetek népessége jelentősen emelkedett, ezért kellett volna a változtatás. Ami egyébként nem módosította volna a különböző pártok erőviszonyait.

Január 21-én adta le az ellenzék a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló népszavazási kérdéseit. Akkor ön azt mondta, hogy „igenis ki lehet írni április 3-ra a népszavazást. Hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.” A jogszabályokban fixen rögzített jogorvoslati határidők és a köztársasági elnökre vonatkozó ötvennapos szabály miatt eleve nem érhettek oda az ellenzéki kérdések az április 3-i választásokra. Miért állította mégis ennek az ellenkezőjét?

Egy komoly jogászcsapat dolgozott ezen, ők határozottan állították, hogy a népszavazási kérdésről szóló, január végén leadott ajánlóívekkel még be lehetett volna érni a választások napjára. Vagyis lehetett volna egy napon a választás, a Fidesz és az ellenzék által kezdeményezett népszavazás is. Természetesen ha minden szereplő betartja a maximális jogi keretekre adott határidőt, akkor erre esélyünk sincs. Végül ez történt. Az NVI másfél hónapig ellenőrizte azokat az aláírásokat, amelyeket mi két nap alatt megszámoltunk. Ez nem vall jóhiszeműségre, és azt mutatja, hogy nem akartak segíteni, nem végzik pártatlanul a munkájukat.

Az NVI nemcsak számol, hanem az ajánlóíveken szereplő adatokat egyesével ellenőrzi is, vagyis összeveti a központi nyilvántartással. De ha egy nap alatt végzett volna ezzel a munkával, akkor sem értek volna oda a kérdések a parlamenti választásokra, mert az ellenzék egyszerűen túl későn adta le az íveket.

Még egyszer, mi a jóhiszemű opcióval számoltunk. De ebben sajnos nem ért meglepetés minket.

A választások előtt hat ellenzéki párt fogott össze. A Párbeszéd Magyarországért Párt hol helyezkedik el ebben a kooperációban? Mit adott hozzá az együttműködéshez?

Még sok évvel ezelőtt a Párbeszéd javasolta a teljes összefogást és az előválasztás intézményét. Ez utóbbi volt az előszobája annak, hogy végül létrejött a pártok közötti együttműködés. Az előválasztásnak köszönhetően az ellenzéki szavazók bele tudtak szólni abba, hogy milyen csapat induljon el az országgyűlési választásokon.

Szabó Tímea
Szabó Tímea

A Párbeszéd azért alakult meg 2012-ben, mert már akkor meg voltunk győződve arról, hogy a Fidesz centrális erőterével szemben egy másik centrális erőteret kell létrehozni. Csak így lehet esélye az ellenzéknek a választásokon. A Párbeszéd politikai súlya ebből a szempontból nem kérdőjelezhető meg. Jelenleg a Párbeszéd adja a főpolgármestert és ott vagyunk a legnépszerűbb politikusok között. De nem ez a lényeg, a választókat most már nem érdekli, hogy ki párbeszédes, ki momentumos, DK-s vagy jobbikos. Az a fontos, hogy egységben vagyunk, közösen kampányolunk és közösen fogunk kormányozni.

Öt-tíz évvel ezelőtt még sokkal nagyobb különbségek voltak a pártok között. Most sokkal több az, ami összeköt, mint ami szétválaszt minket. Ebben nyilván óriási szerepet játszik Orbán Viktor országpusztítása. Bizonyos dolgokra lehetetlen nem egységes választ adni, mert egyértelműek a problémák és az azokra adott megoldási javaslatok is. Sikerült egy közös programot létrehoznunk, amelybe a Párbeszéd közpolitikai javaslatainak túlnyomó része bekerült.

Kutatások sora igazolja, hogy az embereket a megélhetés érdekli a legjobban. Az ellenzék viszont rengeteget beszél a korrupcióról. Miért nem a megélhetés áll a kampány középpontjában?

Márki-Zay Péter három legfontosabb üzenetéből az egyik direkt, a többi indirekt módon is a megélhetéssel foglalkozik. Nem véletlenül. Nyolc százalék felett van az infláció, elértük a négyszáz forintos euróárfolyamot, és káosz van az üzemanyag- és az energiapiacon is. Egy kezdő pedagógus fizetése – ahogy a parlamentben szemléltettem – gyakorlatilag túrós tésztára és krumplira elég. Egyértelmű, hogy a megélhetési gond az egyik legnagyobb probléma az országban. Nekem tényleg a szívem szakad meg, amikor azt látom a saját ismerősi körömben is, hogy kisgyermekes családok nem vehetnek alapvető dolgokat, a hó végén gyümölcsöt vagy egy csokiszeletet a gyereknek.

A Központi Statisztikai Hivatal pontosan meghatározza, hogy a fizetésük hány százalékát költik átlagosan élelmiszerre az emberek. Ez alapján egy kezdő pedagógus 11-12 ezer forintot fordíthat hetente ennivalóra. Abból két kiló krumpli, egy kiló hagyma, olaj, kávé, tej, cukor, túró meg nyolcvan deka csirkehús jön ki. De ez nem csak a pedagógusokat érinti, egy ápoló, bölcsődei dolgozó vagy egy rendőr fizetése is ennyi. Ez az egyik legfontosabb feladat, amellyel foglalkozni kell április után.

Másrészről az embereket igenis zavarja a korrupció. Orbán Viktor aljassága pont abban rejlik ezen a téren, hogy megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy minden politikus egyformán korrupt. A cél, hogy ne tegyenek különbséget a Fidesz tolvaj politikusai és a tisztességes politikusok között. Orbán Viktor célja az, hogy mindenkit belehúzzon ebbe a mocsárba.

Lehet és kell is kritizálni a korábbi kormányokat, de azért szeretném megjegyezni, hogy ilyen mértékű korrupcióval, mint ami most van, korábban soha nem lehetett találkozni. De van remény. Nemrég a volt bolgár és a korábbi cseh miniszterelnök ellen is eljárások indultak. Azt is láttuk, hogy mi történt Romániában a korrupt politikusokkal. Orbán Viktor lassan felkészülhet, ő következik.

Hogy tervezik elérni a bizonytalan szavazókat?

Két dolog biztosan mindenkit érint pártszimpátiától függetlenül: a megélhetési és az egészségügyi válság. Volt ápolóként én is láttam belülről rohadni a betegellátást. Orbán Viktor egyik legnagyobb bűne, hogy fizetőssé tette az egészségügyet. Persze nem úgy, hogy privatizálta a kórházakat, de lerohasztotta az állami ellátást, ezzel párhuzamosan pedig a haverjain keresztül felépítette a magánegészségügyet. Az állami ellátásban hónapokat kell várni egy diagnosztikai vizsgálatra. Emiatt sokan inkább elmennek magánrendelésre, ahol kilencvenezer forintot kell egy MR-vizsgálatért fizetni. Így tette fizetőssé Orbán az egészségügyet. Az ország nagy része viszont nem engedheti ezt meg magának. Ezért van, hogy az Európai Unió élmezőnyébe tartozunk a rákos, infarktusos és agyvérzéses halálozásokban, mert az emberek későn jutnak el a diagnózisig, amikor sok esetben már nem lehet a betegen segíteni.

Nem véletlenül szerepel a választási programunkban az egészségügyi szakdolgozók ötvenszázalékos béremelése és az, hogy 1200 milliárd forinttal emeljük az egészségügy finanszírozását.

Mindez meg fogja oldani azt, hogy kevés az orvos és a szakdolgozó az egészségügyben?

Az egészségügy esetében összetett a probléma, rengeteg dolgot meg kell oldani. Először is a háziorvosi ellátást meg kell erősíteni. Jelenleg ötszáz orvos hiányzik a rendszerből. Ezt nem lehet azonnal pótolni, ezért praxisközösségeket hozunk létre, és ösztönzőket építünk a rendszerbe, vagyis magasabb fizetést, lakhatási támogatást adunk, hogy a szegényebb régiókban is vállalják a munkát az orvosok. Vannak olyan részei az országnak, ahol gyakorlatilag már nincs háziorvosi ellátás. Az én körzetemben, Óbudán például négy háziorvos hiányzik az rendszerből, ami elsőre nem hangzik olyan borzasztóan, de ha ezt úgy fordítjuk le, hogy ez négyezer ellátatlan beteget jelent, akkor már közelebb érezzük a valóságot.

Orbánék semmit sem tettek annak érdekében, hogy ez javuljon. Nekünk viszont ez alapvető vállalásunk. Gyógyszerárplafont vezetünk be bizonyos gyógyszerek és kisgyermekes családok esetében. Rászorultsági alapon a felette levő összeget az állam fogja állni. Azt tervezzük, hogy a jelenlegi, az OECD szerinti három-négy százalékkal szemben az uniós átlagra, vagyis nyolc százalék közelébe tornázzuk fel az egészségügyi ráfordítás összegét a GDP arányában. Magyarul kétszer annyit fogunk költeni az egészségügyre, mint a Fidesz. Nem lehet ezen spórolni. A gyógyulás nem lehet fideszes luxus, mindenkinek jár.

A koronavírus-járvány egyik legrosszabb halálozási arányát Magyarország produkálta, egekben az infláció, miközben Orbán barátja, Putyin megtámadott egy szomszédos országot. Mégis a Fidesz a legnépszerűbb párt ma Magyarországon. Miért ilyen tehetetlen az ellenzék?

A közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett van az ellenzék és a Fidesz. Márki-Zay Péternek abban tökéletesen igaza van, hogy ha kiegyensúlyozottabbak lennének a médiaviszonyok, akkor nyolcvan százalékkal nyernénk. Olyan a világon nincsen, hogy egy hat párt által támogatott miniszterelnök-jelölt nem szerepelhet a köztévében.

A Fidesz olyan hazugságáradatot zúdít az ellenzékre, amelyre korábban nem volt példa. Nem érdekli, ha beperelik őket, inkább kifizetik a bírságot. A bírósági ítéletek úgyis csak a választások után fognak megszületni. Ha lenne normálisan működő ügyészségünk, a Fidesz nem lophatna el évente ezer milliárd forintot a közös kasszából, és az olyan kamu civil szervezetek, mint a CÖF vagy Mészáros Lőrinc nem finanszírozhatná a kampányukat. Az erőszakosan megváltoztatott jogszabályi környezet, a foglyul ejtett hatóságok, a média- és a finanszírozási fölény nem az ellenzék bénázása. Itt Dávid és Góliát harca folyik.

Szabó Tímea
Szabó Tímea

A választók jogosan kritizáltak minket azzal, hogy 2014-ben és 2018-ban sem fogtunk össze és nem jutottunk el minden – leginkább vidéki – körzetbe. Ezt most nem lehet elmondani. Márki-Zay Péter és az összes pártvezető és ismert politikus gyakorlatilag településről településre járja a vidéket. Olyan szinten szántja fel az ellenzék most az országot, ahogy korábban soha. A Nyomtass te is egymillió példányban lett kiosztva. Azért vezet a Fidesz marginálisan még mindig a közvélemény-kutatások szerint, mert féldiktatúrában élünk.

Az elmúlt hetekben az ellenzék tudott tematizálni, a Völner-ügyet jól kezeltük, a megélhetési válságot is, vagy azt, hogy a hazánknak járó 16 ezer milliárd forintot csak kormányváltás esetén kapjuk meg. Az, hogy ezek a hírek nem jutnak el azokra a településekre, ahol csak M1 és Kossuth rádió van, az természetesen nagyon nagy kihívás. Ezért is járjuk a falvakat és juttatjuk el saját anyagainkat a választóknak.

Hogy látja a saját esélyeit Bús Balázzsal szemben, főleg úgy, hogy egy volt DK-s is elindult önnel szemben a választókerületében?

Az utóbbi a Fidesz által támogatott kamujelölt, de vannak rajta kívül mások is. Természetesen győzelemre készülök a III. kerületben, Bús Balázs alul fog maradni. Még annak ellenére is, hogy az a hazugságkampány, amit folytat ellenem, tényleg gyomorforgató. Bús belebetegedett abba, hogy 2019-ben kikapott az önkormányzati választáson, és most próbál bosszút állni. Pedig ő tartott fenn egy évig egymilliós összeférhetetlen pozíciót, ő titkolt el a kerületben egy súlyos óvodai pedofil bűncselekményt, és az ügyészség tanúvallomása szerint ő fogadott el kenőpénzt a hírhedt alvilági bűnözőtől, Vizoviczki Lászlótól. De egy ponton túl az, amit Bús csinál, már annyira kontraproduktív, hogy a saját fideszes választóinak is sok.

Ha nem nyer az ellenzék, együtt maradnak?

Nyerni fog.

Annyira biztos benne?

Igen.

De miért?

Amiket az előbb elmondtam. Orbán Viktor azzal operált az elmúlt tizenkét évben, hogy a magyar emberek hülyék, és a végtelenségig lehet őket agymosni. Az előválasztás mindezt megcáfolta. Több mint 850 ezren vettek részt rajta úgy, hogy az M1 egyetlenegy percet sem tudósított és az MTI egyetlenegy hírt sem hozott le az eseményről. Akkor, ott elindult valami. Az előválasztással elkezdtünk reményt vinni az embereknek. Azóta is ezt tapasztaljuk. Olyan embereket látunk most az utcafórumainkon, akiket soha korábban az elmúlt három választáson. Megjelent egy új fiatal generáció a politikában. Most már nemcsak a negyvenes és fölötte levő korosztály mozdult meg, hanem a fiatalok is.

DrMáriás (Máriás Béla) festett önről egy festményt. A címe Kabul rózsája. Látta?

Nemhogy láttam, már kaptam is egy nyomatot belőle. Imádom. Egy barátom lepett meg vele.

Ungár Péter megvette a róla szóló eredeti példány. Ön tervez ilyen tranzakciót?

Úgy tudom, ezek elég drága festmények, nem biztos, hogy meg tudnám venni.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG