Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakálluk levágására utasították a fiatalokat Türkmenisztánban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A türkmén rendőrség fokozta fellépését a férfiarcszőrzet ellen, a kampány része egyebek mellett az is, hogy a szakállas férfiakat eltiltják attól, hogy vonatra vagy repülőgépre szálljanak.

A hatóságok országos akciót indítottak május közepén, amelynek keretében akár kényszert alkalmazva is megborotválják a fiatalokat. Eközben az imámok azt hangoztatják, hogy a szakállviselés kizárólag a nyugdíjas korú férfiak számára megengedhető.

Hivatalos magyarázattal nem szolgáltak, egyesek azonban úgy vélik, hogy a kormány a vallási szélsőségesség jeleként azonosítja a szakáll viselését.

Egy névtelenséget kérve nyilatkozó, harmincéves fiatalember arról számolt be május 17-én a Szabad Európa helyi szolgálatának, hogy arcszőrzete miatt nem engedték repülőre szállni Türkménbasi repülőterén.

„Azt mondták, hogy »Előbb borotválkozz meg, úgy kell kinézned, mint az útleveledben lévő fényképen, másként nem tudunk azonosítani«” – emlékezett vissza.

Hozzátette, hogy elkobozták az útlevelét, és közölték vele, hogy csak akkor kapja vissza, ha levágja a szakállát.

A nyugat-türkmenisztáni városból több jelentés is megerősítette, hogy a rendőrök az utóbbi napokban megállították a fiatal szakállas férfiakat az utcán, és azt mondták nekik, hogy ha nem borotválkoznak meg, előállítják őket.

Rendőrök járőröznek Mariban
Rendőrök járőröznek Mariban

Emellett szemtanúk szerint sokakkal nyilatkozatot írattak alá, amelyben vállalták, hogy a jövőben sem növesztenek arcszőrzetet.

A türkmén hatóságok nem reagáltak a Szabad Európa megkeresésére.

Közép-Ázsia muzulmán többségű volt szovjet tagköztársaságaiban a nagy szakáll a vallási szélsőség jele lehet, amit számos helyi lakos nem hagyományos iszlám tradícióként írt le.

Kényszernyírásokról érkeztek jelentések Türkmenisztán mellett Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból is.

Rendőrségi rajtaütések voltak többek között az északi Daşoguzban, ahol tömegesen vettek őrizetbe szakállas férfiakat, akiket akaratuk ellenére megborotváltak a rendőrőrsön.

Az egyik érintett arról számolt be, hogy a rendőrök mindenkinek ugyanazzal a borotvával vágták le a szakállát.

Türkmenisztánban tavaly megtiltották a nőknek egyebek mellett a szűk ruha viselését, a hajfestést és a plasztikai műtéteket, például a mellnagyobbítást.

Országszerte rengeteg szépségszalon kényszerült bezárni az intézkedés nyomán, emellett legalább húsz légiutas-kísérőt és az állami vasúttársaság nagyjából ötven női alkalmazottját rúgták ki, amiért állítólag korábban átestek plasztikai műtéten.

XS
SM
MD
LG