Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő: Magyar Péter pártja leginkább a DK-t veszélyezteti a fővárosban


Milbacher Dániel, a Polémia Intézet politikai tanácsadója szerint a kampányban versengő narratívák vannak. Míg a Fidesz kijelöli az ellenséget, majd betolja a gyurcsányista kategóriába, Magyar Péter igyekszik fölülemelkedni a szekértábor-logikán. A Tisza Párt fővárosi listájával és polgármesterjelöltjeinek indításával a DK-t veszélyezteti.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább meghallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Szakértő: Magyar Péter pártja leginkább a DK-t veszélyezteti a fővárosban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:44:10 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

1. Milbacher Dániel, a Polémia Intézet politikai tanácsadója szerint a közvélemény-kutatási adatokat kampányeszközként is használják. Úgy véli: egyelőre nem lehet tudni, hogy aki Magyar Péterre szavaz, minden esetben azonosítja-e a Tisza Párttal, ami egyébként a választólapon szerepel. A Fidesz stagnálása érthető, hiszen egy ideje nem képes uralni a nyilvánosságot és befolyásolni a napirendet. Ennek következtében versengő narratívák alakultak ki, és nem lehet felmérni, hogy a választóknak melyik a legszimpatikusabb. Ami biztos: a Fidesz narratívája kettős politikai térre szól, háborúpártiakra és békepártiakra osztja a politikai élet szereplőit.

2. A szakember szerint míg Magyar Pétert jobboldalról a baloldal emberének próbálják titulálni, addig a DK és Gyurcsány Ferenc Fidesz-közelinek tartja. A Tisza Párt a Kutyapárttól és a Momentumtól vitte el eddig a legtöbb szavazót, utóbbinak nem sikerült bázist kialakítania. A Mi Hazánk az elmúlt időszakban mintha eltűnt volna, legfeljebb néhány botrányos üggyel került be a nyilvánosságba.

3. Milbacher úgy véli: EP-listát azok a pártok tudtak állítani, amelyek aktivistabázissal rendelkeznek, van forrásuk megszervezni és kiállítani a képviselőiket. Politikai pletykák szerint a kisebb pártoknak nehezen megy az aláírásgyűjtés. Sokat elárul majd az erőviszonyokról, hogy a megyei listákra mely pártoknak sikerül összegyűjteniük az ajánlásokat. A debreceni tüntetésre felvehető Magyar Péter-style öltözet kiváló ötlet, segít azonosulni, és érzelmileg is bevonja a közönséget, igazi vírus-marketingeszköz. Magyar Péter amúgy is tankönyvszerűen kampányol, közvetlen viszonyt teremt a választókkal.

4. A szakértő úgy látja: minden párt a saját szavazóihoz igyekszik beszélni. A Fidesz kijelöli, ki az ellenség, majd betolja a baloldali gyurcsányista kategóriába. Magyar Péter viszont nem tesz különbséget ideológiai alapon, így pártját a Fidesz és a DK fölé emeli, így fölülemelkedhet a szekértábor-logikán. Nem tagadásban él, hogy a többiek rosszak, hanem azt állítja, hogy ő a legjobb.

5. Azzal, hogy a Tisza Pártnak lesz fővárosi listája és több polgármesterjelöltje, leginkább a DK-t veszélyezteti. A közgyűlés összetétele mindenképp érdekesen alakul: a Tisza Pártnak és a Kutyapártnak lesz frakciója, ahogy a Fidesznek és a DK-nak is. Az viszont még benne lehet a pakliban, hogy Szentkirályi Alexandra végül mégiscsak visszalép, igaz, csak abban az esetben, ha így Vitézy győzhet Karácsony Gergely ellen. A jelenlegi főpolgármester a gondos gazda imidzsével próbálja megnyerni a választókat – állítja Milbacher Dániel.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG