Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ital és drogok”: szakértők az Ukrajnából hazatért orosz katonák között kialakult függőségi válságról


Egy orosz katona holtteste egy kilőtt orosz harckocsi mellett az ukrajnai Donyecki területen található, nemrég felszabadított Sztorozsevoje faluban június 14-én
Egy orosz katona holtteste egy kilőtt orosz harckocsi mellett az ukrajnai Donyecki területen található, nemrég felszabadított Sztorozsevoje faluban június 14-én

Bár az esetleges válság valódi dimenziói csak egy-két év múlva válnak világossá, a pszichológusok máris riadalmat keltettek az Ukrajnából hazatérő orosz katonák körében tapasztalható függőségi esetek számának növekedése miatt.

„A védelmi minisztériumnak van egy egész pszichológiai rehabilitációs osztálya, de a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) nagyszabású kezelésére nem folyik igazi munka” – mondta egy kábítószer-függőségre szakosodott orvos az Ukrajnával határos oroszországi Rosztovi területen.

„Amikor az ember látja a háború minden borzalmát és mocskát – letépett végtagokat, nyílt sebeket, halált –, sokan megpróbálják itallal és drogokkal tompítani magukat, máskülönben egyszerűen megőrülnek” – tette hozzá az orvos, aki a következmények miatt neve elhallgatását kérte.

Bár egy-két évbe telik, mire kiderül, hogy valóban kialakult-e válsághelyzet, a Szabad Európával beszélgető katonai és közegészségügyi szakemberek aggodalmukat fejezték ki a kábítószer-függőség megugrása és társadalmi következményei miatt, amint az ukrajnai háborúba behívott katonák tízezrei kezdenek hazatérni.

Különösen a szintetikus amfetaminoktól, mint a mefedron (amelyet Oroszországban néven ismernek) való függés növekszik a kormány statisztikái szerint. Június eleje óta mefedronnal kapcsolatos bűnügyeket jelentettek a Krasznodari területen, Adigejában, a Moszkvai területen, Kosztromában, Kurganban, Cseljabinszkban és Permben. A bűncselekmények többsége állítólag drogkereskedelemmel kapcsolatos.

Úgy tűnik, hogy a kábítószerrel összefüggő esetek száma a hadseregben is emelkedik – mondták elemzők a Szabad Európának –, részben azért, mert a katonákat nem vizsgálták meg kábítószer-függőség szempontjából, amikor mozgósították őket. Sok katona a kelet-ukrajnai Donyeck városban tölti idejét, amely 2014 óta az Oroszország által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll.

Egy orosz önkéntes, aki segít a humanitárius segélyek koordinálásában a konfliktusövezetben, névtelensége megőrzése mellett azt mondta, hogy Donyeckben a kábítószer-fogyasztásra ösztönző helyzet alakult ki.

„Szinte békebeli a környezet – sok étterem, klub és egyéb szórakozóhely van – mondta. – Nem nehéz drogot venni. A frontvonalról érkező katonák, különösen azok, akik készpénzben kapják a fizetésüket, teljes mértékben kihasználják ezt, a parancsnokok pedig hajlamosak szemet hunyni felette.”

Ügyiratok

A Szabad Európa több délnyugat-oroszországi bíróság aktáit vizsgálta át, és ebből azt szűrte le, hogy már most emelkedő tendenciát mutat a kábítószerrel kapcsolatos ügyek száma. A krasznodari katonai bíróság például 2020-ban egy, 2021-ben és 2022-ben pedig egyenként három kábítószer-birtoklással kapcsolatos ítéletet hozott, idén viszont csak márciusban három ezzel kapcsolatos döntés született.

A Szabad Európa által vizsgált esetek többségében a bíróság csökkentette a büntetést, miután figyelembe vette a katona harci tapasztalatát és esetleges kitüntetéseit.

Áprilisban a Sztavropoli terület Pjatyigorszk városának katonai bírósága elítélte Alekszej Szokologorszkij szerződéses katonát, aki két gramm mefedront vásárolt az ukrán határon fekvő Kamenyszk-Sahtyinszkij városban. Bár a nagy mennyiségű kábítószer birtoklásáért kiszabott ítélet általában háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést von maga után, a bíróság Szokologorszkijt három és fél év próbaidőre ítélte, miután figyelembe vette az ukrajnai harcban szerzett katonai kitüntetését.

Márciusban a Rosztovi terület fővárosában, Rosztov-na-Donuban működő katonai bíróság elítélte Eduard Mojszejev zsoldost, aki saját használatra vásárolt mefedront. Mojszejev rossz katonai múltja ellenére a bíróság figyelembe vette ukrajnai szolgálatát, és a minimális büntetést, húszezer rubel (240 dollár) pénzbírságot szabott ki rá.

Ugyanebben a hónapban a rosztovi bíróság harmincezer rubel (360 dollár) pénzbírsággal sújtotta Aszlan Dotdajev katonát marihuána birtoklásáért. A jegyzőkönyvek szerint azután találták meg nála a kábítószert, hogy a katonai rendőrség ittas állapotban őrizetbe vette. A bíróság elhallgatta őrizetbe vételének helyét, ami jogi szakértők szerint arra utal, hogy a bűncselekmény Ukrajna megszállt területén történt.

Májusban a krasznodari bíróság közel hároméves börtönbüntetést szabott ki Vagyim Bajra, miután elítélték, mert „mozgósítás és katonai akció idején” nem engedelmeskedett a parancsnak. Állítólag megtagadta, hogy a harci övezetbe vezényeljék, védekezésében arra hivatkozva, hogy kábítószer-függőségben szenved. Hozzátartozói a bíróságon azt vallották, hogy 2022 decemberétől 2023 januárjáig drogelvonáson vett részt.

„Már halott”

Łukasz Kamieński lengyel történész, a 2016-ban megjelent Betépve: A drogok és a háború rövid története című könyv szerzője szerint hosszú múltra tekint vissza a katonák drogfüggőségének problémája. Egy 1973-as Pentagon-tanulmány szerint a Vietnámból hazatérő amerikai katonák 15 százaléka heroinfüggő volt – mondta Kamieński. Még nagyobb számban éltek vissza az amfetaminokkal, például a Benzedrinnel.

Könyvében Kamieński azt írja, hogy az amfetaminfogyasztás hozzájárulhatott néhány olyan atrocitáshoz, amelyet amerikai katonák követtek el vietnámi civilek ellen.

„A katonák számára az ilyen öngyógyítás gyakran az egyetlen módja annak, hogy csökkentsék a harc és a háború borzalmainak pszichológiai terhét” – mondta.

Sok, a nyolcvanas években Afganisztánban szolgáló szovjet katonánál heroinfüggőség alakult ki – tette hozzá Kamieński. Voltak esetek, amikor a tisztek fegyvert és lőszert cseréltek kábítószerre.

„A hazatérő katonák általában vittek magukkal egy kis hasis-, heroin- vagy ópiumkészletet, hogy legalább egy időre legyen készletük – mondta. – A drogos katonák nagy száma növelte a szovjet társadalomban a kapcsolódó problémák kockázatát. A katonák hazatérése Afganisztánból és Pakisztánból a Szovjetunióba irányuló kábítószer-csempészet felerősödéséhez vezetett.”

Áprilisban a The Insider című, Oroszországgal foglalkozó oknyomozó hírportál tanulmányozta azokat a kommenteket, amelyeket a hazatérő katonák családjai írtak a különböző közösségi oldalak zárt csevegőcsoportjaiban.

„Észrevettem, hogy a hazatérő fiúk közül sokan nagyon megváltoztak – írta valaki. – Néhány barátunk fia március elején jött vissza. Már meg is halt túladagolásban.”

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa a Szabad Európa regionális szerkesztősége, a Caucasus.Realities tudósítója Andrej Kraszno anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG