Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szalkai Dániel: „Az a legutolsó forgatókönyv, hogy szélnek eresztjük őket, mert nem is lenne hova menniük”


Szalkai Dániel: „Az a legutolsó forgatókönyv, hogy szélnek eresztjük őket, mert nem is lenne hova menniük”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:43:34 0:00

Csak ne nehezítse meg működésüket az állam, ezt szeretné Szalkai Dániel a Miskolci Autista Alapítványtól, akiknek három évtizedes működésük során most télen kellett először adománygyűjtő kampányt indítaniuk, hogy fedezni tudják valamiből az irreálisan megemelkedett rezsiköltségeiket.

Pedig az alapítvány – egy tucat más, szintén civil fenntartású közösséghez hasonlóan – éppen azokról gondoskodik, akikről az állam, úgy tűnik, teljesen lemondott: az autizmussal élő felnőttekről, legyenek azok a spektrum akármelyik szegmensén. Sőt nemcsak gondoskodik róluk, azaz lakhatást és fejlesztést, terápiát biztosít számukra, hanem foglalkoztatást is a Maacraft nevű szociális műhely keretében, amelynek megálmodója Szalkai Dániel designer, aki testvére, Bence mellett születése óta látja, milyen kihívásokkal kell megküzdenie egy autistának nemcsak a hiányos állami ellátórendszerben, de például a társadalmi elfogadottság tekintetében is.

Szalkai Dániel édesanyja volt az egyik létrehozója harminc évvel ezelőtt a Miskolci Autista Alapítványnak, aki más érintett szülőkkel összefogva a tettek mezejére lépett, amikor azt látta, az ellátórendszer nincs felkészülve sem az ő gyerekére, sem más autista gyerekekre. Édesapjától örökölte kreativitását, az alkotás iránti szenvedélyét, amit a másik ágról hozott aktivizmusával, az autisták melletti kiállásával és szolidaritásával kötött össze.

„Az mindig előnyösebb, ha van egy országnak szociálpolitikája, ahol azt mondják, van forrás, amit akár normatív alapon, akár pályázati alapon, de elosztunk, mert fontosnak tartjuk azt a társadalmi ügyet, amit képviseltek. Ehhez képest most az látszik, hogy teljesen piacosítani akarják például a szociális szférát is. Lesznek olyan szervezetek, amelyek meg fognak tudni felelni ennek, és tudnak majd piaci alapon működni, de lesznek, akik eltűnnek, elbuknak majd, mert nincs erre megfelelő tudásuk, nincsenek erre felkészülve, és nem is ez a feladatuk elsősorban. Ha így el vannak vágva a pályázati és támogatási források, akkor sem lehet a magyar társadalom szolidaritására támaszkodni adománygyűjtésekkel hosszú távon, hiszen egy olyan gazdasági válság van kibontakozóban, amiben az emberek pénztárcája bánja azt, ami történik” – mondja a jelenlegi helyzetről a Maacraft megálmodója, aki azért pozitív tendenciát is lát az autisták helyzetével kapcsolatban.

XS
SM
MD
LG