Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szankciók és ellenszankciók az EU és Kína között az ujgurok ügyében


Szögesdrót kerítés egy feltételezett átnevelőtábor körül az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban, 2019. május 31-én
Szögesdrót kerítés egy feltételezett átnevelőtábor körül az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban, 2019. május 31-én

Az Európai Unió szankciókat rendelt el kínai tisztségviselők ellen a muszlim ujgur kisebbség tagjaival szembeni tömeges jogsértések miatt, Peking rögtön ellenintézkedéseket jelentett be.

Az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülésén csaknem harminc év után először Kína ellen is büntetőintézkedéseket rendeltek el emberi jogsértések miatt. Szakemberek szerint a döntés inkább jelképes, nem okoz valódi anyagi károkat Pekingnek.

Az Európai Unió négy Hszincsiang tartománybeli jelenlegi és volt illetékest, illetve egy állami vállalatot sújtott korlátozásokkal.

Erre válaszul a kínai kormány tíz európai politikus – köztük az Európai Parlament öt tagja – és négy szervezet ellen foganatosított szankciókat.

A pekingi külügyminisztérium szerint az intézkedéssel az EU beavatkozik az ország belügyeibe és „súlyosan aláássa” a kétoldalú kapcsolatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brüsszeli ülés szünetében kijelentette, hogy a kormány értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja a szankciókat. Hozzátette, a döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége növekszik, s megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni.

A korlátozások rendkívül károsak, tovább fogják mérgezni a két fél együttműködését, pedig komolyan profitálhatna az EU abból, ha azt az észszerűség talajára lehetne helyezni – emelte ki.

Súlyos jogsértések

A jogvédő szervezetek szerint legalább egymillió embert zártak átnevelőtáborba a délnyugat-kínai Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbségek tagjait.

Kína tagadja a kényszermunkával kapcsolatos vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Szakértők szerint az EU egyensúlyozni próbál az egyszerre riválisnak, illetve fontos gazdasági partnernek számító Kínával fenntartott kapcsolatában.

A felek hét évnyi tárgyalás után tavaly írtak alá egy befektetési megállapodást, az EU viszont erős nyomásnak van kitéve a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat részéről annak érdekében, hogy képezzen egységfrontot az Egyesült Államokkal Kína ellenében.

Készült az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG