Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szankciókat kér Orbánék ellen egy parlamenteken átívelő szövetség


Orbán Viktor beszél Brüsszelben 2020. december 10-én
Orbán Viktor beszél Brüsszelben 2020. december 10-én

A magyar állami korrupció főszereplői elleni személyes szankciókért lobbizik egy nemzetközi szervezet, a Kleptokrácia Elleni Parlamentek Közi Szövetség (IPAK).

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot és az Egyesült Államok kormányát, hogy megfelelő szankciókat vessenek be azon magyarországi személyek ellen, akiket hitelesen vádolnak súlyos korrupcióval és a közjavak eltulajdonításával” – írta közleményében a nemrég alakult Kleptokrácia Elleni Parlamentek Közi Szövetség (Inter-Parliamentary Alliance against Kleptocracy – IPAK) nevű szervezet. A közlemény aláírói között az Európai Parlament képviselői, a német Daniel Freund, a román Ramona Strugariu és a holland Lara Wolters is szerepel, ahogy az amerikai demokrata képviselő Tom Malinowski is.

Be kell vallani az értékpapírügyleteket
Tom Malinowski ellen egyébként nemrég kisebb büntetést szabott ki a képviselőház etikai bizottsága, mivel nem jelentette értékpapír-tranzakcióit időben. A képviselő elismerte a hibáját, és vagyonát vagyonkezelőre bízta.


Az IPAK tagjai szerint Orbán Viktort, családtagjait és „más haverjait” számos bizonyíték köti össze a rendszerszintű korrupcióval. Emellett ő maga demokráciaellenes dolgokat állít és tesz. Felidézik Tiborcz István és az Elios botrányát, ahol negyvenmillió euróért újíthatta fel a közvilágítást, az EU szerint szabálytalanul elnyerve ezeket a szerződéseket.

„A miniszterelnök gyerekkori barátja megkérdőjelezhetően lett
Magyarország leggazdagabb embere, miközben cége részvényei egy időben a világ legjobban teljesítő részvényei voltak az állami szerződések folyamatos özönének köszönhetően”
– emelték ki még.

Ezért a korruptnak ítélt személyek elleni határozott lépéseket várnak a világ két legerősebb demokratikus tömbjétől, az EU-tól és az USA-tól.

„A kleptokraták nem csak ellopják az adófizetők pénzét. Rendszerszerűen veszélyeztetik demokráciáink jövőjét is” – írták még a képviselők.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG