Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százmilliók kerültek rokonokhoz és Fidesz-közeli előadókhoz a Szerencsejáték Zrt.-től


A Szerencsejáték Zrt. céglogója az állami vállalat székházán, Budapesten, az I. kerületben, a Csalogány utcában
A Szerencsejáték Zrt. céglogója az állami vállalat székházán, Budapesten, az I. kerületben, a Csalogány utcában

Deutsch Tamás testvérének érdekeltségei összesen 175 milliót, Szijjártó Péter testvérének és sógorának cégei 181 millió forintot kaptak a Szerencsejáték Zrt.-től tíz év alatt. A Tóth Gabi koncertjeit szervező céghez 2022 júniusa óta 95 millió érkezett az állami vállalattól.

A Szerencsejáték Zrt. több mint 15 milliárd forintos támogatásaiból csaknem 9,2 milliárd került NER-hez közeli cégekhez és alapítványokhoz 2015 februárja és 2024 májusa között – derült ki a Népszava összesítéséből. A pénzek 61 százaléka került olyan személyekhez, szervezeti, egyesületi elnökökhöz, akik nyíltan támogatják a Fideszt, esetleg rokonuk, ismerősük a kormánypárt tagja, vagy olyan szervezetek, egyesületek, amelyek üzenetei, kutatásai gyanúsan egybevágnak a kormány éppen aktuális kommunikációjával – írja a lap.

Jelentős összeget kapott Deutsch Tamás testvére, Deutsch Péter. Az Élményliget Kft., ahol Deutsch Péter cége (Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft.) kisebbségi tulajdonos, összesen 125 milliót kapott, míg a Sport&Event Sportügynökség Kft., ahol szintén az Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-n keresztül kisebbségi tulajdonos, ötvenmilliót.

Szijjártó Péter külügyminiszter testvérének, Szijjártó Saroltának és sógorának, Őry Tamásnak cégéhez, a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft.-hez (TRP Hungary Kft.) 181 millió forint érkezett a Szerencsejáték Zrt.-től.

A legtöbb pénzt, a teljes összeg 16 százalékát a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapta, csaknem 2,5 milliárd forintot. Az alapítvány kuratóriumának tagjai sok szállal kötődnek a Fideszhez.

Havasi Balázs zongoraművész cége, a Symphonic Concert Management Kft. tíz év alatt 807 millióhoz jutott. Emellett 2016 és 2018 közt évente 150 milliót kapott még a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól is.

Rózsa István cégei, amelyek Demjén Ferencet menedzselik, tíz év alatt félmilliárd forintot kaptak. Rózsa István 2005 és 2022 közt az ATV igazgatósági tagja is volt.

A Tóth Gabi koncertjeit szervező cég, a Backstage Management Bt. 2022 júniusa óta 95 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től, Pataky Attilának, az Edda frontemberének cége, a P. Management 378 milliót, Nagy Feró csupán egyszeri tízmillió forintot.

Az Ismerős Arcok mögött álló cég, a Hangos Szó Kft. összesen 160 milliót kapott 2018 óta.

A Civil Összefogásnak (CÖF) 180 millió, a Kommentár Alapítványnak 185 millió jutott. Az alapítvány képviselője Simon Ildikó Beatrix, aki korábban a Miniszterelnökség nemzeti konzultációs államtitkárságának vezetője volt – írja a lap.

2023-ban Bayer Zsolt cége, az 1100ÉV Kft. negyvenmillió forinthoz jutott „értékteremtő” munkája után.

XS
SM
MD
LG