Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szegeden építi fel első európai autógyárát a kínai BYD


Az elektromos autókat gyártó BYD üzeme Csengcsouban, Kínában 2023. november 14-én
Az elektromos autókat gyártó BYD üzeme Csengcsouban, Kínában 2023. november 14-én

Szijjártó Péter a szegedi polgármesterrel, Botka Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fognak gyártani Szegeden.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez lesz a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre.

A kormány pénzügyi támogatást nyújt a nagyberuházáshoz, ennek mértékét az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák majd nyilvánosságra.

Botka László polgármester egyebek között arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban sok tárgyalást folytattak, sikerült meggyőzni a kínai céget, hogy Szeged földrajzi fekvése és logisztikai fejlettsége miatt – hiszen a gyár a tervek szerint az M5-ös és az M47-es autópálya kereszteződésénél épül majd fel – kiválóan alkalmas a beruházásra.

Mint mondta, Szeged a modern technológia, a tudomány és az oktatás központja, a város szakképző intézményei és a tudományegyetem a BYD igényeinek megfelelően a jövőben is képes kiváló fiatal szakembereket képezni.

Botka László azt mondta: meggyőződtek arról, hogy a kínai BYD és Szeged alapértékei azonosak: a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az elektromobilitás. Bízik benne, hogy a közös alapértékek miatt könnyű lesz az együttműködés, a beruházás pedig nemcsak Szeged, de az egész régió jövőjét is meghatározza majd hosszú távon.

Az elmúlt hónapokban a város önkormányzata megkezdte a háromszáz hektárnyi iparterület előkészítését, a testület ezzel kapcsolatban több döntést és határozatot hozott, valamennyit egyhangúlag. Ez azt jelenti, hogy Szegeden minden politikai párt, frakció és képviselő támogatja a beruházást. Botka László hozzátette: közvélemény-kutatást végeztek, ebből az derül ki, hogy a szegediek döntő többsége szintén pártol egy ilyen környezetvédelmi, ipari beruházást.

A kínai cég a Szeged határában található, háromszáz hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park mellett építi fel európai autógyárát, innen szolgálják ki a teljes európai piacot. A BYD a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja majd meg, kivéve az akkumulátorgyártást és a vegyipari tevékenységeket.

XS
SM
MD
LG