Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Szégyellem magam miattatok, unokák!” – Tüntetések az ukrajnai háború ellen a győzelem napján


Vlagyimir Putyin a Vörös téren a győzelem napja alkalmából tartott katonai parádén Moszkvában 2022. május 9-én
Vlagyimir Putyin a Vörös téren a győzelem napja alkalmából tartott katonai parádén Moszkvában 2022. május 9-én

Az oroszországi Ufa városában őrizetbe vettek egy háborúellenes aktivistát a győzelem napján. Egyszerűen azért, mert egy táblát tartott a kezében. Ez állt rajta: „A nagyapám a fasizmus ellen harcolt”.

Moszkvában a rendőrség egy olyan táblával vett őrizetbe egy férfit, hogy „Tartóztass le, Oroszország! Nem törődöm vele”.

Jekatyerinburgban béketüntetők kis csoportját azzal vádolták meg, hogy lejáratták a fegyveres erőket, mert origamihattyúkat engedtek az Iszet-folyóba.

Ők mind ott vannak a többtucatnyi orosz között, akik az ország győzelem napi ünnepségein nyilvánosan szólaltak fel az ukrajnai háború ellen, amely május 9-én már 75. napja folyt.

Novoszibirszkben letartóztatták Vlagyimir Szaltevszkij aktivistát, mert a kezében volt egy plakát, amely a szovjet Vörös Hadsereg egy II. világháborús katonáját ábrázolta a következő felirattal: „Szégyellem magam miattatok, unokák”.

„Miért tiltakoztam? – kérdezett vissza Szaltevszkij a Pontos Idő című portálnak. – Magamért tettem (…) Értem, hogy egyedül nem tudom megváltoztatni az ország helyzetét, de legalább nem fogok szégyenkezni azért, hogy ebben a pillanatban hallgattam (…) Nem kell szégyenkeznem, amikor a gyermekeim szemébe nézek.”

Az OVD-Info, az oroszországi politikai elnyomást figyelő független csoport szerint 125 embert vettek őrizetbe a győzelem napján, amelyet Vlagyimir Putyin elnök kormánya a náci Németország feletti győzelemhez való szovjet hozzájárulás erősen militarizált, rendkívül hazafias emlékünnepévé formált.

Nyolcvankét embert háborúellenes jelszavak vagy képek megjelenítése miatt vettek őrizetbe, míg negyvenhármat korábbi háborúellenes tüntetésekért vagy azért, mert a rendőrség úgy vélte, tüntetni szándékoztak – közölte az OVD-Info.

Sok őrizetbe vételre, így Szaltevszkijére is a minden évben megtartott, úgynevezett Halhatatlan Ezred rituáléján került sor. Ilyenkor az embereket arra buzdítják, hogy azoknak a rokonaiknak a képeivel vonuljanak fel, akik harcoltak vagy meghaltak a háborúban. A rendezvényen idén százezrek vettek részt minden nagyobb városban és számtalan kisebb településen. Köztük Putyin, aki, mint korábban, ezúttal is édesapja képét vitte.

A Kreml bírálói szerint a kormány kisajátította az alulról építkező mozgalomként indult Halhatatlan Ezred felvonulását.

A háborúellenes Veszna szervezet és más hasonló csoportok nyilvános tüntetésekre szólítottak fel az ukrajnai háború ellen a győzelem napját megelőzően.

„Értjük, hogy bárki, aki megpróbál tenni a háború ellen, az ilyen vagy olyan módon veszélyben van – mondta Bogdan Litvin, a Veszna koordinátora. – De ebben az esetben úgy gondoljuk, hogy érzékeny ponton ütünk a hatóságokon. Május 9. fontos része a kormány szertartáskönyvének, és a hatóságok manipulálják. Szerintünk aljas képmutatás (…) amikor az emberek, akik azt mondják, hogy a nácizmus ellen harcolnak, valójában éppen úgy viselkednek, mint maguk a nácik.”

„Kihasználják a békéért harcoló emberek emlékét a gyűlölet, az ellenségeskedés és a háború propagálására” – mondta.

"Nem biztonságba juttatni a legnehezebb az embereket, hanem ami utána jön" – egy ukránoknak segítő orosz önkéntes tapasztalatai
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:06 0:00

A szentpétervári rendőrök május 9-én házkutatást tartottak Litvin szüleinek lakásában, az utolsó olyan oroszországi helyen, ahol bejelentkezett, mielőtt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus regionális irodáinak tavalyi bezárását követően elhagyta az országot.

A Veszna arra biztatta az oroszokat, hogy küldjenek képeket a tiltakozásukról, amelyeket aztán közzétettek a szervezet Telegram-csatornáján.

„A csend spirálját törjük meg most” – mondta Litvin, megjegyezve, hogy miután az orosz kormány retorziókat alkalmaz a háború és az invázió kifejezés használatáért, az emberek most még inkább félnek attól, hogy kormányellenes nyilatkozatokat tegyenek az interneten, mint az Ukrajna elleni február 24-i támadást megelőzően.

A Veszna weboldalát május 10-én indoklás nélkül blokkolták – jelentette a csoport Telegramon.

Szentpétervárott őrizetbe vették Szergej Szamusev kerületi képviselőt, akit a fegyveres erők lejáratásával vádolnak, mert úgy próbált részt venni a Halhatatlan Ezred felvonulásán, hogy Borisz Romancsenko fényképét vitte magával, aki négy náci koncentrációs tábor foglya volt, és márciusban az ukrajnai Harkivben gyilkolták meg. Egy videón azt látni, amint egy ismeretlen férfit vesznek őrizetbe, aki „Nincs új háború” feliratú táblát tart a kezében.

Úgyszintén Putyin szülővárosában vették őrizetbe Szergej Malinovszkij aktivistát, mert a győzelem napi tűzijáték idején egy háborúellenes weboldal (нет.войне.рф) címét vetítette a Néva folyó mentén a homlokzatokra.

Az északnyugaton fekvő Szeverodvinszk városának egyik buszpályaudvarán őrizetbe vették a liberális Parnasz politikai párt regionális képviselőjét, Jurij Scserbacsovot, amikor buszra szállt, hogy tiltakozzon az arhangelszki Halhatatlan Ezred felvonulása ellen. Őt egy márciusi közösségimédia-bejegyzése miatt vitték be, a fegyveres erők lejáratásáért.

Szamarában, a Volga mentén Alekszandr Jakovlevet azért vették őrizetbe, mert egy táblát tartott kezében: „Oroszországnak könyékig véres a keze." A tatár fővárosban, Kazanyban Iszkander Gabrakhmanov helyi aktivistát azért vitték be, mert egy „Nem a háborúra!” jelszóval ellátott táblát tartott a kezében. Ufában, a baskír régió fővárosában Julia Szamojlovát pedig „A nagyapám a fasizmus ellen harcolt” feliratú táblájáért.

Novoszibirszkben egy nevének elhallgatását kérő férfit vettek őrizetbe a következő feliratért: „Nem ez az a jövő, amelyért a nagyapám küzdött – jelentette az OVD-Info.

Írta: Kszenija Szokoljanszkaja, Dmitrij Kozsurinés Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG