Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lehet, hogy mégis lehet majd szélerőművet építeni Magyarországon


Palkovics László miniszter Nyíregyházán a városházán 2020. december 12-én
Palkovics László miniszter Nyíregyházán a városházán 2020. december 12-én

Magyarországon 2016 óta lényegében tilos szélerőművet telepíteni, de Palkovics László Törökországban a helyi tudósítás szerint új szélerőműves befeketésekről beszélt. Az MTI viszont valamiért pont ezt az újdonságot hagyta ki tudósításából.

Palkovics László TIM-miniszter a török Anadolu hírügynökségnek bejelentette hétfőn, hogy Magyarországon 16 milliárd euró értékben fektethetnek be megújuló erőművekbe,

köztük szélenergiába

a következő tíz évben. Ez azért különösen meglepő, mert Magyarországon 2016 óta lényegében tilos szélerőművet építeni.

Akkor is meglehetősen gyorsan tiltották be, ráadásul olyan érvekre hivatkozva, mint hogy nem fúj mindig a szél, vagy hogy a tiltással épp a természetet kívánják védeni.

A sietség azért is volt furcsa, mert az állam akkor már 2006 óta nem adott ki új engedélyt szélerőműre, és a meglévő engedélyesek is évekkel előtte húzták fel az utolsó erőművet. A tiltás egyébként a kis erőművekre nem vonatkozott, azokat nem érezték környezetszennyezőnek Lázár Jánosék.

Palkovics László nyilatkozatát a kormányközeli vg.hu szemlézte, viszont az MTI kihagyta a tudósításából. A miniszter ankarai látogatásán emellett olyanokról beszélt még, hogy értékesnek tartja a török drónokat vagy hogy szerinte a török energetikai eszközök is fejlettek.

Megosztotta azt a gondolatát is, hogy az ukrajnai orosz támadás miatt a Kínából vasúton érkező áruk talán majd Törökország felé kerülhetnek, és onnan Magyarországig vezethet az útjuk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG