Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

26 ezren nem szavazhatnak Magyarországon, mert eltiltotta őket a bíróság


26 ezren nem szavazhatnak Magyarországon, mert eltiltotta őket a bíróság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:31 0:00

Az EBESZ választási megfigyelőinek két héttel ezelőtti jelentése alapján Magyarországon csaknem 26 ezer ember van eltiltva a közügyektől és további 47 ezer ember nem szavazhat a belátási képességének korlátozottsága miatt. De, hogyan szavazhatnak a rácsok mögött az elítéltek?

Az EBESZ választási megfigyelőinek két héttel ezelőtti jelentése alapján Magyarországon csaknem 26 ezer ember van eltiltva a közügyektől és további 47 ezer ember nem szavazhat a belátási képességének korlátozottsága miatt. A Szelfiben Ivány Borbálával a Magyar Helsinki Bizottság jogászával arról beszélgetünk, hogy a magyar bíróságok sokszor úgy osztogatják a közügyektől eltiltást mellékbüntetésként, hogy annak általában semmi köze nincs ahhoz, mit követett el az elítélt. A műsorban Luca is megszólal, akinek a családtagja éppen akkor került börtönbe, amikor beütött a pandémia.

Két éve jelentették be a magyar börtönökben a koronavírus miatti látogatási tilalmat. Azóta egyszer néhány hónapra felfüggesztették, de aztán a BVOP úgy gondolta, ebből épp elég volt ennyi és újra bevezették a tilalmat.

XS
SM
MD
LG