Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogy maradhat még 10 évig kormányon Orbán Viktor? A mesterséges intelligencia magyar guruja megmondja


Hogy maradhat még 10 évig kormányon Orbán Viktor? A mesterséges intelligencia magyar guruja megmondja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:17 0:00

Tilesch Györggyel, a Szilícium-völgy egyik mesterséges intelligencia gurujával beszélgettünk a technológiáról és a Fideszről is.

Minek nevezzelek?

Túlságosan sok sapkám van, ezt a feleségem szokta sűrűn mondani. Először is a hátterem az technológia. Minden szektorban dolgoztam innovációs és technológiai oldalon. Tehát nagy cégeknek is, társadalmi szervezeteknek is, kormányoknak is. Jelenleg éppen tanácsadó és író vagyok, de most hoztam létre egy intézetet, amit én fogok vezetni, és ami mesterséges intelligencia kutatással és fejlesztéssel fog foglalkozni. A szakterületem a mesterséges intelligencia, ami organikusan nőtte ki magát a korábbi innovációs tevékenységemből.

Dolgoztál az EU-nak, Fehér Háznak, az USA haditengerészetének, a Pentagonnak és a NASA-nak is. Melyik tetszett a legjobban?

Én a NASA-n keresztül kerültem ebbe a körbe. A NASA nem hivatalos innovációs szerve az amerikai kormánynak, ahol tesztelnek egy csomó olyan dolgot, amit máshol kevésbé venne be a bürokráciának az étvágya. A NASA 5 évvel ezelőtt létrehozott egy közösséget, egy innovációs közösséget, ahova meghívta a legnagyobb cégeknek az innovációs vezetőit. Ezek először lettek első számú vezető szinten összeengedve három napra Houstonban. Valamilyen ismeretlen okból engem is meghívtak erre a történetre.

Biztos véletlenül.

Igen... aztán ott ragadtam. Annyira megtetszett nekem ez a közösség és azok az emberek, akiket megismertem, emberileg is nagyon jók voltak, nem csak szakmailag voltak a legnagyobb ászok. Aztán szó szót követett. És látták, hogy aktív vagyok, és jó ötleteim vannak néha. Onnan jött két hónap múlva a haditengerészet felkérése.

Arról szólt, hogy nagyon nagy gondjaink vannak, új vezetés van innovációs téren, jöjjön be 30 ember a Szilícium-völgyből. és ezek az innovációs vezetők oldják meg a problémáinkat. Én azon az első meetingen a haditengerészetnél, tudtam mondani egy olyat mesterséges-intelligencia megvalósítások terén, amire az aktuális fővezető azt mondta: ezt most akkor megcsináljuk. És, három hónap alatt megcsinálták ezt a dolgot, amit általában évekig fejlesztenek mások.

Mi volt az?

Ez egy mesterséges-intelligencia alapú hadihajó karbantartási program volt. Az egyik nagy probléma a haditengerészetnél, és nem csak az amerikainál, hanem mindenhol, hogy a nyílt tengeren, ha valami elromlik, akkor dokkba kell menni.

Ez azt jelenti, hogy hajózol oda pár hetet, eltöltesz pár hónapot ott a javításokkal és aztán jöhetsz vissza. Ezt nem engedhették meg maguknak. Ez pedig egy olyan megoldás, ami azt modellezi adatok alapján, hogy mikor fog elromlani valami. Mikor éri el a szavatosságának a végét egy alkatrész. Amikor elindulsz a tengerre a dokkból, akkor viszed magaddal előre azokat az alkatrészeket, amik el fognak romlani, mert tudod, hogy mikor fog.

Bevittétek egy adatbázisba egy hadihajó teljes alkatrészállományát?

Igen. Digitálisan modellezi ezeket a történeteket. Szenzorok figyelik ezeket, hogy mi, mikor romlik el. Plusz historikus adatok alapján tudtak dolgozni, hogy az előző hadihajók, vagy ezek a hadihajó típusoknál, mikor, mi szokott elromlani. Ezt egy mesterséges intelligencia, egy gépi tanulási rendszer prognosztizálja, hogy mikor, mi fog elromlani. Ettől most nagyon boldogok.

Miben tudna a mesterséges intelligencia segíteni Orbán Viktornak még legalább 10 évig hatalmon maradni?

Nagyon sok mindenben. Ha a pozitív megközelítést alkalmazzuk, akkor azt kell mondjam, hogy a szolgáltató állam megvalósításában nagyon sokat tud segíteni. A bürokrácia felszámolásában rendkívüli módon alkalmas. Polgárt, mint ügyfelet képes sokkal közelebb hozni, és az elégedettségi szintjét erőteljesen tudja növelni. A másik az, hogy ha egy demokratikusan megválasztott vezető kíváncsi a polgárok véleményére, azt sokkal autentikusabban, nagyobb hatékonysággal tudja csinálni. Magyarán napi szinten képes a reakciókat és a véleményeket becsatornázni és döntés előkészítésben használni. Ez bizonyos. De egyébként ez a szolgáltató állam megjelenik ebben a nemzeti stratégiában is erősen.
XS
SM
MD
LG