Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Beatles éppúgy illik ehhez a hangszerhez, mint Kurtág vagy Eötvös – interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel


Beleszületett a zenébe, de míg szülei cigányzenét játszottak, ragaszkodtak ahhoz, hogy ő klasszikus zenét tanuljon. Ma már a világ legjelentősebb koncerttermeinek vendége, közben komponál és tanít. Nemrég például a Berkeley valenciai mesterkurzusán mutatta meg a hangszerében rejlő lehetőségeket. Hallgatói ismét rácsodálkoztak arra, hogy a cimbalom egy modern hangszer. Lukács Miklós Liszt Ferenc-díjas cimbalomművész volt a Szelfi vendége.

Néhány gondolat Lukács Miklósról és az interjúból:

  • A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, telt ház előtt adott székfoglaló koncertet a Magyar Tudományos Akadémián.
  • Szülei cigányzenét játszottak, de ragaszkodtak ahhoz, hogy ő klasszikus zenét tanuljon, úgy érezték, így lesz biztosabb a jövője.
  • Szakcsi Lakatos Bélával készített duólemezét hallotta egy autóban ülve Eötvös Péter zeneszerző, a hazai kortárs zene egyik legnagyobb alakja, aki ezek után felhívta, és elkezdődött egy évtizedeken át tartó közös munka.
  • Egy cimbalomversenyen elért eredménye után az édesapja készíttette számára az első komolyabb koncertcimbalmot.
  • 23 évig tanított a Rajkó-Talentum Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskolában.
  • A Berkeley valenciai campusán tartott mesterkurzusán rácsodálkoztak a hallgatók, milyen modern hangszer a cimbalom.

A beszélgetésről készült videót itt láthatja:

Ha inkább csak hallgatná a podcastot, azt ide kattintva teheti meg:

A Beatles éppúgy illik ehhez a hangszerhez, mint Kurtág vagy Eötvös – interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:53:06 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG