Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szellemsziget lett Sztálin ámokfutásának egyik helyszíne


Dmitrij Medvegyev orosz elnök a munkatáborok világát bemutató kiállításon, a magadani múzeumban 2008. szeptember 24-én
Dmitrij Medvegyev orosz elnök a munkatáborok világát bemutató kiállításon, a magadani múzeumban 2008. szeptember 24-én

Ismét lakatlan az oroszországi Nedorazumeniya-sziget, amely Sztálin harmincas évekbeli nagy tisztogatási kampánya során a Gulág-táborokba küldött foglyok egyik fő gyűjtő- és elosztóhelye volt volt.

Meghalt a sziget utolsó lakója

Szergej Jarcev, a sziget közelében fekvő Magadan kikötőváros halásza a Szabad Európa orosz szerkesztőségének elmondta, hogy kollégáinak december 9-én sikerült a két nappal korábban elhunyt Galina Khishchenko holttestét a szigetről a kikötőbe vinni. Korábban a városi hatóságok megtagadták a holttest elszállítását, mondván azzal várni kell februárig, amikor a szigetet és a partot elválasztó vizek megfagynak.

Szergej Jarcev arról is beszélt, hogy az asszony 69 éves férje, Szergej Khishchenko november végén hunyt el, miután szeptemberben stroke-ot kapott. Holttestét a helyi halászok a magadani hullaházba szállították, miután a hatóságok erre nem voltak hajlandók.

Szergej és Galina volt a két utolsó lakó

A mindössze 4,5 négyzetkilométeres sziget a Szovjetunió összeomlását követően kezdett elnéptelenedni, lakosok ezrei kezdték elhagyni az 1990-es években Szergej és Galina Khishchenko volt az utolsó két lakó.

A sziget az Ohotszki-tengeren található a Csendes-óceán nyugati részén, mintegy 20 kilométerre Magadantól. A neve oroszul annyit tesz: a Félreértés szigete.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG