Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőjobbos orosz zsoldosok harcolnak Ukrajnában


A Wagner csoport orosz zsoldosai Szíriában 2014-15-ben. Kollázs.
A Wagner csoport orosz zsoldosai Szíriában 2014-15-ben. Kollázs.

A Wagner csoport kapcsolatban áll a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel – derítette ki a "Tech a Terrorizmus ellen" oknyomozása.

Az Ukrajnában harcoló orosz zsoldosok, köztük a Kreml által támogatott Wagner csoport tagjai szélsőjobboldali szélsőségesekhez, köztük egy, az Egyesült Államok által terroristaként megjelölt szervezethez köthetők – tárja fel az elemzés.

Jóllehet Vlagyimir Putyin azt állítja, hogy „különleges katonai művelete” Ukrajna „nácitlanítására” irányul, a vizsgálat összefüggéseket talált az oroszbarát erők és az erőszakos jobboldali szélsőségesek között, beleértve azokat is, akik közvetlenül kapcsolódnak a Wagnerhez.

Fehér felsőbbrendűség és Orosz Birodalmi Mozgalom

A Telegram üzenetküldő alkalmazás egyik március 15-i bejegyzése az Orosz Birodalmi Mozgalom (RIM) zászlaját mutatja. Ez az Egyesült Államok terroristákat feltüntető feketelistáján szereplő, fehér felsőbbrendűséget hirdető félkatonai szervezet, amelyet állítólag a Moszkva által támogatott szeparatisták behoztak Donyeckbe. A bejegyzést egy Putyin-barát csatorna osztotta meg.

A Telegramon és a VKontakte (VK) orosz közösségimédia-platformon közzétett szélsőséges tartalom nagy része a Wagner csoporton belüli Ruszics nevű szélsőjobboldali egységhez kapcsolódik, míg más részük a Kreml-barát online közösségekhez kötődik, és némelyikük a Wagner csoport nevét és logóját használja.

Először otthon számoljon le a nácikkal

Adam Hadley, a Tech Against Terrorism nevű, londoni székhelyű és az ENSZ terrorizmusellenes végrehajtó igazgatósága által támogatott kezdeményezés ügyvezető igazgatója azt mondja: elemzésük arra utal, hogy az oroszok által támogatott ukrajnai erők, köztük a Wagner csoport, „szinte bizonyosan kapcsolatban állnak szélsőséges szélsőjobboldali szervezetekkel”.

Hadley hozzátette: „Tekintettel Putyin abszurd követelésére Ukrajna „nácitlanítására”, azt javasoljuk, hogy először a saját soraiból irtsa ki a neonácikat, mielőtt másokra mutogatna."

A Wagner csoport és az új zsoldosdandár

Oroszország egyik legtitkosabb szervezete, a Wagner csoport hivatalosan nem létezik. A jelentések azonban azt sugallják, hogy több száz tagja harcol Ukrajnában, és azt állítják, hogy már röviddel az invázió után zsoldosai Kijevben tevékenykedtek, a Kreml parancsára meg akarták gyilkolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az is ismeretes, hogy az oroszországi privát üzenetküldő csoportok erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy új zsoldosdandárt toborozzanak az ukrajnai háborúba. A közelmúltban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy 16 000 közel-keleti harcos jelentkezett önként, hogy harcoljon az orosz hadsereg oldalán.

A szláv horogkereszt

A VK egyik fiókja egy március 17-i bejegyzés szerint a Ruszics „szabotázs- és támadás-felderítő csoporthoz” tartozik, amely a jelek szerint Ukrajnában működik. A Ruszics logója egy szláv horogkeresztet formáz, a Kolovratot.

Egy másik friss VK-bejegyzés a Ruszicsot a szeparatista csoportok és milíciák, köztük a szélsőjobboldali Orosz Nemzeti Egység koalíciójának tagjaként említi.

Az egyik kép, amelyet a VK-n osztott meg a Ruszicshoz kapcsolódó egyik fiók, harcosokat ábrázol, szemmel láthatóan Ukrajnában, bár ezt lehetetlennek bizonyult ellenőrizni. Valknut zászlót tartanak kezükben, ezt a szimbólumot a fehér felsőbbrendűség hívei is gyakran használják.

A héják és a jó hírnév

Beszámolók szerint a Wagnerhez toborzott zsoldos egységeket olyan nevekkel látják el, mint „A héják”, vélhetően azért, hogy ne hozhassák őket kapcsolatba a csoporttal, és ne rontsák annak renoméját, miután tagjait többször is megvádolták emberi jogi visszaélésekkel a szíriai és líbiai műveleteik során.

A Tech Against Terrorism elemzése megállapítja, hogy a Wagner csoporthoz kapcsolódó prominens Telegram csatorna 2021 májusában egy olyan képet közölt, amelyen egy Kolovrat látható, állítólag a szíriai Palmira egyik sziklájára festve.

Találtak továbbá olyan, oroszul Wagner PMC-nek nevezett Telegram-csatornákat, melyeken felvételeket és mémeket osztottak meg - legutóbb március 4-én - egy szíriai fogoly megkínzásáról és lefejezéséről még 2017-ben. Az elkövetők Wagner-zsoldosok voltak.

A nem is létező csoport és fedett műveletei

A Wagner csoportot először 2014-ben azonosították, amikor az oroszbarát szakadárokat támogatta a kelet-ukrajnai konfliktusban. Tulajdonosa Jevgenyij Prigozsin, Putyin egyik legközelebbi szövetségese. A csoport azóta fedett műveleteket végzett Afrikában és a Közel-Keleten.

Katonai szakértők úgy vélik: a zsoldosok lehetővé teszik, hogy a Kreml – amely mindig is tagadott bármilyen kapcsolatot zsoldoscsoportokkal - alacsonyan tartsa a halálos áldozatok számát.

A terrorellenes normák kiforgatása

A narratíva ellenőrzése érdekében Oroszország nemrégiben büntetőeljárást indított a Facebook tulajdonosa, a Meta ellen, "szélsőséges szervezet" vádjával.

Az orosz ügyészség azután lépett, hogy az amerikai tech-óriás átmenetileg engedélyezte az olyan kifejezések használatát, mint „halál az orosz megszállókra”.

Hadley hozzátette: "Elítéljük Oroszországot a terrorizmus fegyverré tételéért és a nemzetközi terrorellenes normák kiforgatásáért."

Készült a The Guardian írásának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG