Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szembement a kormányhivatal és a nemzeti park egy beruházóval: nem lesz új lakópark a budai hegyekben


A hatástanulmány ismertetése 2023. május 17-én a Városmajori Gimnáziumban tartott lakossági fórumon
A hatástanulmány ismertetése 2023. május 17-én a Városmajori Gimnáziumban tartott lakossági fórumon
A kormányhivatal nem adta ki a környezetvédelmi engedélyt, így az építési engedélyezési eljárás már el sem indítható a budai zöldövezet egyik tervezett lakóparkjára. A budapesti, XII. kerületi ügyről korábban a Szabad Európa is beszámolt. A beruházást kifogásoló civilek szerint a részben erdős, fás kerületben már így is túl sok az építkezés, ezek miatt évente átlagosan 450-500 fa kivágására kérnek engedélyt.
Budapest egyik legzöldebb részén, a XII. kerület Natura 2000 védettségű területén készült egy beruházó 78 lakásos lakóparkot építeni. A helyiek aggódtak – többek között a várható fakivágások és a megnövekedő forgalom miatt –, tiltakozás indult az építkezés ellen.

A 155 autót befogadó mélygarázzsal tervezett épületegyüttes kapcsán a környezetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal közmeghallgatást szervezett a beruházás környezeti hatástanulmányáról. Bár a rendezvényt munkaidőben, délelőtt tízkor tartották, a kerület lakosai közül sokan részt vettek rajta, és hosszasan sorolták az aggályaikat.

A beruházást ellenző helyiek kifogásai között szerepelt, hogy országos jelentőségű védett és Natura 2000-besorolású területről van szó, kivágták volna a területen lévő faállomány húsz százalékát. Vitatták azt a megállapítást is, hogy egy hatszintes építményekkel teljesen és szorosan körbezárt területen lehetséges lenne természetvédelmi szempontból értékes terület kialakítása úgy, hogy a talajt az alatta húzódó mélygarázs fölött alakítják ki, mesterségesen.

Ehhez kapcsolódóan: A kormányhivatalhoz fordult egy civil szervezet a Normafánál tervezett lakópark miatt

Kifogásolták azt az indokot is, hogy „a környezeti hatások azért csekélyek, mert a beruházás területe elenyésző a Budai Tájvédelmi Körzet egész területéhez képest”. A civil szervezet szerint ugyanis ez a megközelítés végső soron a természetvédelmi területek teljes eltűnéséhez vezetne: lépésről lépésre fogyna el a védett terület, ha azon az alapon sorra engedélyt kapnának a káros hatású beruházások, hogy mindig csak egy elenyészően kis hányadot érintenek.

A tervezett lakópark helyszíne, a kép baloldalán a kopár négyszög.
A tervezett lakópark helyszíne, a kép baloldalán a kopár négyszög.

Az önkormányzat – bár a törvény erre automatikusan lehetőséget ad – nem élt ügyféljogával, nem mondott véleményt az ügyben. A lakóparkot építtetni tervező cég képviselői a közmeghallgatáson a Szabad Európának azt nyilatkozták, hogy ők egy építési telek tulajdonosai, a beruházás tervezésekor tekintetbe vették az akkor életben lévő szabályokat, és úgy érzik, a rendezvényen kifogásolt problémák nagy része (túlterhelt utak, nagy forgalom) már eddig is megvolt, nem ők idéznék elő.

Közmeghallgatás a Városmajori Gimnáziumban 2023. május 17-én
Közmeghallgatás a Városmajori Gimnáziumban 2023. május 17-én
A környezeti hatóságként eljáró kormányhivatal most kimondta, hogy a környezeti hatásvizsgálati eljárás alapján táj- és természetvédelmi szempontból környezetvédelmi engedély nem adható a Budapest XI. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 19/B (9121/19 hrsz.) szám alatti ingatlanon tervezett, többlakásos lakóépület létesítésére.
„A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a kormányhivatal munkatársai is bele mertek állni az ügybe” – többek között ezt közölte a beruházás ellen küzdő Élhető Hegyvidékért Egyesület a Szabad Európa szerkesztőségével. Hozzátették: a beruházó a határozat ellen perre mehet, de annak nincs halasztó hatálya (vagyis addig nem kezdheti el a munkálatokat, amíg a mostani döntést nem semmisítik meg). Egy esetleges perben az lenne a rendkívüli, hogy egy civil szervezet és a kormányhivatal ugyanazon az oldalon áll.
A budai XII. kerület (Hegyvidék) zöldterületeinek a beépítését a Kétfarkú Kutya Párt is dokumentálta.
Az egyik, a közelmúltban beépített zöldterület a Hegyvidéken, a budai XII. kerületben
Az egyik, a közelmúltban beépített zöldterület a Hegyvidéken, a budai XII. kerületben

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG