Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szembeszállt a hím pingvinpárról szóló gyerekkönyv tilalmával egy floridai tankerület


A szóban forgó könyv
A szóban forgó könyv

Hónapokkal azután, hogy Floridában az úgynevezett Ne mondd ki, hogy meleg! törvény alapján eltávolították az iskolai könyvtárakból a tojást kiköltő hím pingvinpárról szóló népszerű gyerekkönyvet, az állam egyik tankerülete közölte, hogy visszavonták a döntést.

Lake megye tankerülete és floridai oktatási tisztségviselők múlt héten arra kértek egy szövetségi bírót, hogy szüntesse meg a diákok és az And Tango Makes Three szerzői által júniusban kezdeményezett pert. A panaszosok a korlátozásokat és azt az új törvényt támadták, amely bizonyos évfolyamokon tiltja, hogy az órákon szó essen a szexuális irányultságról vagy a nemi identitásról.

A kereset okafogyottá vált, az életkori korlátozást ugyanis az említett könyv esetében feloldották, miután a floridai oktatási minisztérium tisztázta, hogy az új jogszabály csak az osztálytermi oktatásra vonatkozik, az iskolai könyvtárakra nem – derült ki oktatási tisztségviselők által benyújtott indíványokból.

A Ne mondd ki, hogy meleg! törvény a Disney és a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéért induló, a kultúrharcot kampánya központi elemévé tevő Ron DeSantis floridai kormányzó közötti harc középpontjában áll.

„A bíróságnak nincs joghatósága az ügyben, egyrészt azért, mert okafogyottá vált, másrészt pedig mert a felpereseknek már a kezdetektől nem volt jogalapjuk” – írták floridai oktatási tisztviselők a kereset elutasítására irányuló indítványukban.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország emberi jogokat sértett 2020 előtt a transzneműek névváltoztatási kérelmének elutasításával

A tankerület és floridai oktatási tisztviselők hétfőn arra kérték Brian Davis ocalai körzeti bírót, hogy halasszon el minden további meghallgatást, amíg nem dönt arról, hogy ejti-e az ügyet.

Előző héten a bíró megtagadta az előzetes végzés kibocsátását, amely tárgyalás nélkül döntött volna a diákok és a szerzők javára, egyetértve azzal, hogy a jogvita okafogyottá vált, miután feloldották a kifogásolt korlátozásokat.

Az And Tango Makes Three című könyv két hím pingvin igaz történetét meséli el, akik a New York-i Central Park állatkertjében alkottak párt. Egy állatkerti gondozó, aki látta, hogy fészket raknak, és megpróbálnak kikelteni egy tojás alakú követ, odaadta nekik egy másik pingvinpár tojását. A másik párnak két tojása volt, és gondot okozott nekik, hogy egynél többet kikeltsenek. A fiókát, amelynek a hím pingvinek viselték gondját, Tangónak nevezték el.

A mű az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) szerint ott van az elmúlt évtizedben leginkább cenzúrázni próbált száz könyv listáján.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG