Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szentpéterváron megnyílt az LMBT kultúra múzeuma: az illegalitás határán egyensúlyozva


Voszkreszenszkij kis múzeuma - mintegy három tucat műtárgy, köztük dísztárgyak, ékszerek és könyvek, amelyeket hosszú évek alatt gyűjtött össze - azt kívánja bemutatni, hogy "Oroszországban évszázadok óta vannak melegek".
Voszkreszenszkij kis múzeuma - mintegy három tucat műtárgy, köztük dísztárgyak, ékszerek és könyvek, amelyeket hosszú évek alatt gyűjtött össze - azt kívánja bemutatni, hogy "Oroszországban évszázadok óta vannak melegek".

Egy melegjogi aktivista és történész Szentpéterváron megnyitotta Oroszország első LMBT-kultúra múzeumát. A kiállítás azonban illegálissá válik, ha a várakozásoknak megfelelően a következő napokban elfogadják az úgynevezett „nem hagyományos" életmóddal kapcsolatos információk megosztását tiltó drákói új törvényt.

Oroszország legújabb múzeuma november 27-én nyitotta meg kapuit. Lehet, hogy még a hétvége előtt végleg be is zárja őket.

Az ország frissen szigorított, az úgynevezett LMBT "propaganda" elleni törvénye, amelyet- a parlament alsóháza - az Állami Duma november 24-én fogadott el végső olvasatban, várhatóan december 1-jén emelkedik törvényerőre - közölte Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke.

Ennek értelmében illegálissá válna Oroszország első LMBT-kultúra múzeuma.

Csajkovszkij kiradírozott magánélete

Az intézmény látogatóit a bejáratnál Pjotr Csajkovszkij zeneszerző, a cári Oroszország vitathatatlanul legkiemelkedőbb meleg férfiújának portréja fogadja. Pjotr Voszkreszenszkij LMBT-aktivistának és történésznek a klini Csajkovszkij-házi múzeumban tett látogatása során támadt az ötlete, hogy saját LMBT-múzeumot hozzon létre.

„A birtok és a ház belső tereit teljesen kisöpörték" - emlékezett vissza Voszkreszenszkij, megjegyezve, hogy az orosz hatóságok és a társadalmi konzervatívok sokáig próbálták tagadni Csajkovszkij homoszexualitását. „A zeneszerző magánéletének semmi nyoma nem volt."

„A múzeum megnyitásának kontextusa azért fontos" - mondta Voszkreszenszkij – „mert országunk a totális diktatúrává való átalakulásának időszakát éli és egy új ideológiára épül, amelyben a történelem kulcsszerepet játszik. A kormány szerint a múltunk a jövőnk. Ez a képzeletbeli múlt csak „hagyományos értékeket" tartalmaz. Nem léteztek LMBT-emberek."

Voszkreszenszkij kis múzeuma - mintegy három tucat műtárgy, köztük dísztárgyak, ékszerek és könyvek, amelyeket hosszú évek alatt gyűjtött össze - azt kívánja bizonyítani, hogy „Oroszországban évszázadok óta vannak melegek".

"Mi is beleférünk"

„A hagyományos értékekbe nem csupán a nagy, monogám családok tartoznak bele" - mondta. „A homoszexuális emberek is beleférnek."

Az új jogszabály radikálisan kiterjesztené Oroszország 2013-as, az LMBT „propagandára" vonatkozó tilalmát minden közönség számára. Továbbá megtiltaná az olyan információk terjesztését, amelyek „a kiskorúakban a nemük megváltoztatásának vágyát táplálhatják".

Betiltaná az olyan reklámokat, filmeket, könyveket, művészeti és egyéb anyagokat, amelyek „nem hagyományos szexuális kapcsolatokat vagy vágyakat propagálnak".

A jogsértésekért kiszabható bírságok jelentősen megemelkednének, elérve a 800 000 rubelt (5,2 millió Forintot) magánszemélyek esetében és potenciálisan több tízmillió rubelt a jogi személyek esetén.

Illegálissá válik a könyvek fele?

Oleg Novikov, az Eksmo-AST kiadói csoport elnöke szerint a homályosan megfogalmazott jogszabály a jelenleg az orosz piacon lévő könyvek akár 50 százalékát is érintheti.

Emellett az aktivisták szerint lényegében legalizálhatja a melegellenes beszédet és cselekedeteket és potenciálisan önbíráskodó erőszakot szabadíthat el, akárcsak az eredeti 2013-as törvény.

Voszkreszenszkij szerint egyébként kissé pontatlan az ő múzeumát az ország első LMBT-múzeumának hívni, mert hasonló gyűjtemény nyílt már a XIX. században Szentpéterváron.

Hogy mi lett abból a gyűjteményből, nem tudni" - mondta. "De azt tudjuk, hogy nem volt egyedüli és több hozzá hasonló is volt. Az emberek feltételezik, hogy azokat a rokonok semmisítették meg, akik a gyűjtő hírnevét próbálták megmenteni, vagy maguk a gyűjtők, akik féltek a hatóságok üldözésétől" – fejtette ki.

„Természetesen bármilyen elnyomást túl fogunk élni" - mondta Voszkreszenszkij a Szabad Európának. „Maga a múzeum önmagában egy emlékmű annak, hogy volt ilyen már korábban is. Túléltük a kommunistákat és [Joszif] Sztálin szovjet diktátort. Túléltük a nácikat. Mindannyijukat túl fogjuk élni."

A múzeum gyűjteményében négy faragott ékkő található, amelyek Antonius portréit ábrázolják - egy görög tinédzserét, akiről széles körben úgy tartják, hogy Hadrianus római császár szeretője volt és akinek a képe a férfi homoszexualitás szimbólumává vált. Voszkreszenszkij megjegyzi, hogy a kámeák közül kettőt a Szovjetunióban készítettek az 1950-es években.

Kifigurázták a prominens homofóbot

A kollekcióban néhány kortárs művészeti alkotás is szerepel, köztük egy gipszportré, amelyen Vitalij Milonov Duma-képviselő - az LMBT „propagandatörvények" egyik bevallottan homofób támogatója - menyasszonyi fátylat visel.

Vitalij Milonov, menyasszonyi fátyollal.
Vitalij Milonov, menyasszonyi fátyollal.

Ha a törvény életbe lép, Voszkreszenszkij múzeumát bezárják, becsomagolják és elrejtik. A legvalószínűbb, mondta, hogy „száműzött múzeum" lesz belőle, „menekült" egy befogadóbb országban, amíg a kiállítási tárgyakat újra ki nem lehet állítani Oroszországban.

Ugyanakkor Voszkreszenszkij megjegyzi, hogy az LMBT témák és alakok továbbra is láthatóak lesznek a szentpétervári múzeumokban, köztük a híres Állami Ermitázsban. Helyi aktivisták online útikönyvet készítettek az Ermitázsban található „queer művészetről".

"Próbáljanak csak meg mindent eltávolítani és betiltani" - mondta. "Nem tudják megtenni."

Szöveg: a Szabad Európa északorosz szerkesztősége, Robert Coalson, a Szabad Európa cikkírója közreműködésével.
XS
SM
MD
LG