Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szeptember végéig marad a hitelmoratórium jelenlegi formája


Egy ügyfél a pultnál egy budapesti bankban 2012-ben
Egy ügyfél a pultnál egy budapesti bankban 2012-ben

Még mindig nem dőlt el, milyen formában marad meg a moratórium a választásokat követő nyárig. A kormány, a nemzeti bank és a pénzintézetek arról vitatkoznak, hogy csak a rászorulók maradhassanak-e benne szeptember után is a moratóriumban, vagy mindenki.

A korábban kiszivárgó hírekkel szemben egy hónappal tovább, szeptember 30-ig hosszabbította meg a kormány a törlesztési moratóriumot. Vagyis akinél most fel van függesztve a havi törlesztés, annak szeptember 30-ig nem kell csinálnia semmit, automatikusan benne marad a moratóriumban. A Magyar Közlönyben szerdán este jelent meg az erről szóló rendelet.

Eredetileg június 30-ig lett volna hatályban a moratórium, de a kormány úgy döntött, hogy jövő szeptemberig meghosszabbítja a programot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt jelentette be, hogy augusztus 31-ig marad a moratórium, ehhez képest csúsztatta el egy hónappal a kormány a határidőt.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója azzal indokolta a szeptember végi halasztást, hogy még mindig nem sikerült megállapodni a jövő őszig érvényes új szabályokról. A szakmai vita a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Bankszövetség bevonásával folyik. Ezzel a kormány nem mondott le arról, hogy a választások utánra halassza a hitelmoratórium lezárását.

A bankok és az MNB azt szeretné elérni a kormánynál, hogy csak a rászorulók maradhassanak bent a moratóriumban. A nemzeti bank a vállalati hitelek 10 százalékát és a lakossági kölcsönök 12 százalékát látja sérülékenynek.

Az MNB jelentése szerint a lakossági hitelek többségének több mint 3,5 évvel tolódna ki a futamideje, ha a moratórium 2022 közepéig fennmaradna. Az emberek többsége, az érintettek kétharmada azonban nincs tisztában azzal, hogy minél tovább él a törlesztés szüneteltetésével, annál drágább lesz a hitele.

Lapunknak a szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a moratóriumra szükség volt, jó lépés volt, jelentős segítség volt a lakosságnak és a vállalatoknak is. A jövő nyár végéig tervezett meghosszabbítással kapcsolatban azonban sok a kérdőjel. Újraindult a gazdaság, viszont a bankok nem tudnak tervezni, mert továbbra is ott lebeg a bizonytalansági faktor a szemük előtt: nem tudják, mekkora a nem teljesítő hitelek valódi aránya, mennyi ügyfelük van tényleg bajban a járvány miatt, és ez frusztrálja őket.

A hitelmoratórium eközben túl kényelmes helyzetet eredményezett: félő, hogy sokan hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell a havi törlesztőrészletet befizetniük a felvett kölcsön után.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG