Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyennek látszott a szovjet hadsereg jövője a kivonulás idején? A Szabad Európa Rádió archív műsora


Milyennek látszott a szovjet hadsereg jövője a kivonulás idején? A Szabad Európa Rádió archív műsora
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:12 0:00

Új podcastsorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. Ebben az epizódban a szovjet csapatok kivonásának harmincadik évfordulójáról emlékezünk meg egy korabeli beszélgetés felidézésével.

Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Ebben az epizódban a szovjet csapatok kivonásának harmincadik évfordulójáról emlékezünk meg. 1991 júniusában hagyta el az utolsó, „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó szovjet katona Magyarországot. Egy évvel később külön műsorban foglalkozott a Szabad Európa Rádió a szovjet hadsereg akkor megjósolható jövőjével. Az 1992. február 23-án sugárzott program szerkesztője Kasza László volt.

A Szabad Európa Rádió műsoraiból fennmaradt archív felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár gyűjti és őrzi, a gyűjtemény darabjai meghallgathatók, kutathatók.
XS
SM
MD
LG