Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyennek látszott a szovjet hadsereg jövője a kivonulás idején? - a Szabad Európa Rádió archív műsora


Milyennek látszott a szovjet hadsereg jövője a kivonulás idején? - a Szabad Európa Rádió archív műsora
please wait

No media source currently available

0:00 0:31:12 0:00

Új podcast-sorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. Ebben az epizódban a szovjet csapatok kivonásának 30. évfordulójáról emlékezünk meg egy korabeli beszélgetés felidézésével.

Több mint 70 éve, 1950-ben hangzott fel a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-ig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttérszervezetek hatalmas értéket hagytak hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcast-sorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: 20. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Ebben az epizódban a szovjet csapatok kivonásának 30. évfordulójáról emlékezünk meg. 1991. júniusában hagyta el az utolsó, „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó szovjet katona Magyarországot. Egy évvel később külön műsorban foglalkozott a Szabad Európa Rádió a szovjet hadsereg akkor megjósolható jövőjével. Az 1992 február 23-án sugárzott program szerkesztője Kasza László volt.

A Szabad Európa Rádió műsoraiból fennmaradt archív felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár gyűjti és őrzi, a gyűjtemény darabjai meghallgathatóak, kutathatóak.
XS
SM
MD
LG