Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerbia és Koszovó viszonyáról tárgyalt Vučićcsal az USA nyugat-balkáni megbízottja


A két küldöttség a tárgyalóasztalnál Belgrádban 2022. október 20-án
A két küldöttség a tárgyalóasztalnál Belgrádban 2022. október 20-án

Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja és Aleksandar Vučić szerb elnök a Belgrád és Koszovó közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról tárgyalt.

A szerb elnöki hivatal október 20-i közleménye szerint a belgrádi találkozón elemezték „a Pristinával fennálló kapcsolatok normalizálásának folyamatán belüli aktuális fejleményeket, a párbeszéd folytatásának lehetőségeit és a fenntartható megoldások keresését”.

Koszovó és Szerbia véres háborút vívott a kilencvenes évek végén, Koszovó végül 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

Belgrád – akárcsak Oroszország, Kína és öt EU-tagállam – nem ismerte el korábbi tartománya függetlenségét. Pristinát a kisebbségi szerbek jogainak elnyomásával vádolja, akik Koszovó 1,8 milliós, kilencven százalékban albán lakosságának öt százalékát teszik ki.

Escobar annak a reményének adott hangot, hogy a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd „minden nyitott kérdésről és a kapcsolatok átfogó normalizálásáról dinamikusan és konstruktívan folytatódik, ami fontos mind a polgárok, mind a térség általános békéje, stabilitása és fejlődése szempontjából, és gyorsan sikerül lezárni a tárgyalásokat”.

Vučić Instagramon azt írta, hogy „fontos beszélgetést folytatott Escobarral a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd minden aktuális eseményéről és nyitott kérdéséről, miközben ragaszkodott az eddigi megállapodások, valamint a nemzetközi jog maradéktalan végrehajtásához”.

Az elmúlt néhány évben az EU hozta tető alá Koszovó és Szerbia között a tárgyalásokat a kapcsolatok normalizálása érdekében, hogy beindítsa az európai uniós csatlakozásra irányuló erőfeszítéseiket.

Escobar október 19-én azt mondta a Kanal 10 koszovói televíziónak, hogy Belgrád és Pristina közel áll a rendezésről szóló megállapodáshoz, megjegyezve, hogy európai kollégái azt mondták, hogy egy ilyen lépés „hetek, nem pedig évek kérdése”.

„A feleknek és a közvetítőknek kell meghatározniuk a határidőket, de ennek gyorsan kell történnie” – mondta Escobar.

A feszültség Koszovó és Szerbia között júliusban újra fellángolt, amikor Pristina kijelentette, hogy a szerb személyazonosító okmányok és rendszámtáblák a továbbiakban nem lesznek érvényesek Koszovó területén.

A többnyire Észak-Koszovóban élő szerbek dühösen reagáltak erre, úttorlaszokat állítottak fel, és fegyvereikkel a levegőbe, illetve a koszovói rendőrök irányába lőttek. Senki nem sérült meg.

Kurti nyilvánvaló nyugati nyomásra elhalasztotta az intézkedés végrehajtását.

Látogatásán Escobar a tervek szerint találkozik Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel és Petar Petkovićcsal, a szerb kormány koszovói irodájának vezetőjével is.

XS
SM
MD
LG