Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kezdődik a 2015-ös párizsi terrortámadás vádlottjainak pere


A támadás alatt épp a Bataclanban fellépő Eagles of Death Metal zenekar tagjai koszorút helyeznek el az áldozatok emlékére Párizsban 2015. december 8-án
A támadás alatt épp a Bataclanban fellépő Eagles of Death Metal zenekar tagjai koszorút helyeznek el az áldozatok emlékére Párizsban 2015. december 8-án

Szerdán kezdődik a százharminc halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vádlottjainak pere a francia fővárosban.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű iszlamista terrorszervezet által 2015. november 13-án végrehajtott támadás túlélői, illetve az áldozatok hozzátartozói immár hat éve készülnek a tárgyalásra, amelytől a felelősök elszámoltatását várják.

A kilenc hónaposra tervezett bírósági eljárást egy biztonságos, korszerű épületkomplexumban folytatják le, amely alkalmas a beidézett 1800 áldozat, a nagyjából 330 ügyvéd és a 141 akkreditált újságíró befogadására.

Húsz vádlottja van az ügynek, közülük hatan nem vesznek részt a tárgyaláson, mivel egyikük kivételével mára valószínűleg mindannyian életüket vesztették Szíriában vagy Irakban. Egyesek hamis iratokkal látták el a merénylőket, mások segítettek nekik a Közel-Keletről Európába jutni, illetve pénzzel, fegyverekkel, robbanóanyagokkal vagy mobiltelefonokkal látták el őket.

Sokkhatás

A támadások sokkolták Franciaországot. A Bataclan rendezvényteremben túszul ejtettek egyike, Stéphane Toutlouyan azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a történteket követően vissza kellett nyernie az irányítást az élete felett, olyan dolgokat próbált csinálni, amelyeket korábban nem, mert rájött, hogy nincs vesztegetni való ideje.

Az összehangolt merényletsorozat során a Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadionban, a Bataclanban tartott rockkoncerten, a Voltaire és a Charonne körúton, illetve az Alibert és a Fontaine au Roi utcában éttermek és bárok szomszédságában végrehajtott vérengzésnek százharminc halálos áldozata volt.

Az akciót elkövető tíz terrorista közül kilenc meghalt, a tizedik, Salah Abdeslam pedig Brüsszelbe menekült, ahol a következő évben kerítették kézre, így ő az egyetlen a mostani tárgyaláson, aki ellen gyilkosság miatt emeltek vádat.

A támadók közül többen gyerekkori barátok voltak a belga főváros Molenbeek nevű negyedében, egyesek megjárták a szíriai és iraki harcmezőket, mint például a párizsi merénylet irányítója, Abdelhamid Abaaoud.

A 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat vélt elkövetői
A 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat vélt elkövetői
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG