Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szevasztopol elleni ukrán támadás elhárításáról számolt be az orosz hadsereg


UJ–22 típusú ukrán drón Kijevben 2022. augusztus 2-án
UJ–22 típusú ukrán drón Kijevben 2022. augusztus 2-án

A krími orosz hatóságok közölték, hogy hétfő hajnalban kilőttek egy ukrán tengeri drónt, amellyel a szevasztopoli kikötőt vették célba, egy másik pedig felrobbant, de kárt nem okozott.

Már többször is próbálta támadni az ukrán haderő az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget legfőbb haditengerészeti bázisát.

Kijev egyelőre nem kommentálta az ügyet. Az ukrán kormány a korábbi hasonló incidenseket követően sem vállalt nyíltan felelősséget, mindössze az ország önvédelmi jogát hangoztatta az orosz agresszióval szemben.

Orosz híroldalak eközben azt jelentették, hogy pilóta nélküli ukrán repülőgépre bukkantak Moszkvától nagyjából harminc kilométerre keletre egy erdőben. Noha az eszköz nem robbant fel, a becsapódás jól mutatja, hogy az ukrán fegyveres erők képesek messze a frontvonalak mögött is csapást mérni.

A sajtó szerint UJ–22 típusú, 17 kilogramm robbanóanyagot szállító, mintegy nyolcszáz kilométeres hatótávú ukrán drónról van szó, amelyet egy helyi lakos talált az erdőben vasárnap. Feltehetőleg kifogyhatott az üzemanyagból, vagy fának ütközhetett.

Szakértők szerint jelenleg is zajlik az újabb ukrán ellenoffenzíva előkészítése, amelynek legvalószínűbb célja a déli Herszoni és Zaporizzsjai terület orosz megszállás alatt álló területeinek felszabadítása lehet. Ez lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetés elvágását Oroszország és a Krím között.

Ebből a szempontból jelentősége lehet annak is, hogy az ukrán haderő nemrég megvetette a lábát a Dnyeper folyó keleti partján fekvő Oleskijnél – közölte a washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az utóbbi hónapokban újabb korszerű nyugati fegyverek érkeztek Ukrajnába, és folyamatosan zajlik az ukrán katonák kiképzése is. Előző héten amerikai Patriot légvédelmi rendszerek is szolgálatba állhattak a megtámadott országban.

Éjt nappallá téve dolgoznak a szanitécek Bahmutnál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00

Az orosz inváziós erők eközben folytatták a Donyecki területen található Bahmut közel kilenc hónapja tartó ostromát.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hangsúlyozta, hogy a szünet nélküli orosz előretörési kísérletek ellenére továbbra is tartják az állásaikat a mára szinte porig rombolt településen.

„Itt mindenki hősnek számít. Az oroszok súlyos veszteségeket szenvednek, pusztítjuk az embereiket és a támadóképességeiket” – írta Telegramon.

Nem sokkal ezt megelőzően a moszkvai védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy elfoglalták Bahmut két nyugati körzetét, azonban ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Orosz katonabloggerek spekulációi szerint a jövőbeli ukrán ellentámadást dróncsapások kísérhetik számos terület ellen.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG