Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szeverodonyeck városára összpontosítják támadásaikat az orosz erők


Ukrán katona áll a romos Azovstal acélgyárban Mariupolban 2022. május 16-án
Ukrán katona áll a romos Azovstal acélgyárban Mariupolban 2022. május 16-án

Az ukrán katonai vezetés szerint az orosz katonák megpróbálták áttörni az ukrán erők védelmi vonalait, és elérni a keleti Luhanszki régió közigazgatási határát. Az orosz hadsereg fokozta a légitámadásokat, hogy megsemmisítse Ukrajna kritikus infrastruktúráját azokon a területeken, ahol harcok folynak.

A BBC meg nem erősített ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, az ukrán erők tizenegy ellenséges támadást vertek vissza keleten az elmúlt 24 órában. Az orosz erők folytatták a támadást a kelet-donbászi régió ellen, különös tekintettel Szeverodonyeck városára. Az ukrán hadvezetés szerint újabb orosz ostromra kell készülni.

Ukrán katonák egy páncélozott katonai járművön Szeverodonyeck városában 2022. április 7-én
Ukrán katonák egy páncélozott katonai járművön Szeverodonyeck városában 2022. április 7-én

Ukrajna nem adja fel a területeit

Az ukrán kormány közölte, hogy Kijev nem állapodik meg Moszkvával olyan fegyverszüneti egyezményben, amely bármely terület feladásával járna.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerint egy ilyen engedménynek az lenne a következménye, hogy Moszkva hosszabb távon még nagyobb, még véresebb offenzívába kezdene.

Közben a The Guardian idézi Vlagyimir Medinszkijt, a Kreml tanácsadóját, aki a fehérorosz tévének adott interjúban azt állította, hogy „Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat, azok befagyasztása teljes mértékben Ukrajna kezdeményezése volt – mondta, hozzátéve, hogy – a labda az ukrán térfélen pattog”.

Vastapsot kapott a lengyel elnök az ukrán parlamentben

Andrzej Duda az orosz invázió kezdete óta az első politikus, aki személyesen szólalt fel a kijevi parlamentben. A lengyel elnök vasárnapi beszédében köszönetet mondott Ukrajnának, amiért megvédte Európát az „orosz imperializmus” ellen.

„A szabad világnak Ukrajna-arca van” – fogalmazott Duda, aki nyugtalanítónak nevezte azokat a közelmúltbeli véleményeket, amelyek szerint Kijevnek tárgyalnia kell Putyin elnökkel, sőt engednie is kellene az orosz elnök egyes követeléseinek.

Lengyelország Ukrajna egyik legmeghatározóbb támogatója, több millió, a harcok elől menekülőt fogadott be, tankokat és rakétavetőket küldött az ukrán hadseregnek.

Duda, aki beszéde után vastapsot kapott, kijelentette, Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG