Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorúbban büntethetik, aki nem vesz fel maszkot


Egy koronavírusos betegek ellátásán dolgozó orvos pihen Prága egyik kórházában

Rekordszámú ember került kórházba és lélegeztetőgépre Magyarországon koronavírus miatt. A közeljövőben úgy tűnhet, hogy nem emelkedik a fertőzésszám, de csak a tesztkapacitás végessége miatt. Szigorúbban büntethetik a járványügyi előírásokat megszegőket.

Tovább emelkedett Magyarországon az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a hétvégén. A hivatalos kormányzati portál szerint jelenleg 30 127 aktív esetet diagnosztizáltak. Ez azt jelenti, hogy az eddig összesen regisztrált 44 816 fertőzött kétharmada a második hullámban, az elmúlt néhány hétben kapta el a vírust. A napi esetszám-növekedés 1791 volt szombaton, az elhunytak száma pedig 24-el nőtt. Kórházban 1693 embert ápolnak, gépi lélegeztetésre 185-en szorulnak, többen, mint eddig bármikor.

Kimerülhet a tesztkapacitás

A valós fertőzésszám a tesztekkel bizonyítottnál magasabb lehet, a statisztikák azonban a tesztkapacitás végessége miatt nem adnak teljes képet a járvány méreteiről. A Semmelweis Egyetem egyik munkatársa a napokban úgy nyilatkozott, hogy a tesztelések száma elérte a kapacitás-korlátot, heti 70 ezer körüli értékről már nem növekszik tovább a tesztek száma, így a hivatalosan közölt új esetszám sem fog nőni, akkor sem, ha a vírus valójában gyorsabban terjed. A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja szerint ezért az állandósuló napi esetszámokból nem szabad levonni azt a téves következtetést, hogy enyhült a járvány. Emiatt egyébként a járványügyi szervek már nem is közlik a vírus reprodukciós értékét, hiszen az a tesztkapacitás hiánya miatt nem tükrözné a valós járványügyi helyzetet.

Magasabb bírságok jöhetnek

Magyarországon a járványügyi szabályok alapvető változásairól egyelőre nem szólnak a hírek, emelik viszont a karantén megsértéséért kiszabott bírságok összegét. A héten benyújtott törvényjavaslat szerint 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőhet azoknak a büntetése, akik fertőzöttként elhagyják a nekik kijelölt karantént. A javaslat szerint a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600 ezer forint lehet.

A Népszava szerint emellett a kormányzatban felmerült az is, hogy emelik a maszkviselés elhagyásáért kiszabható bírságot is. Jelenleg az, aki a tömegközlekedésben, üzletekben, mozikban, színházakban és más beltéri rendezvényeken nem, vagy nem megfelelően hord maszkot, 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Ez a szabályozás rendkívül megengedő más európai országokhoz képest, Szlovákiában például minden közterületen (a nyílt utcán is) kötelező maszkot viselni, és aki ezt nem teszi, azt 1659 euróra (597 ezer forint) büntethetik.

Súlyosabb a második hullám

A világon 39 266 277 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 103 509, a gyógyultaké pedig 27 019 096 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a vizsgálatokat elvégző laboratóriumok nyilvántartása különbözőek.

A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol október eleje óta ismét meredeken emelkedik a napi esetszám. A regisztrált fertőzésszám tavasz óta több mint 8 millió, és a járvány miatt 218 573-an haltak meg.

Hasonlóan súlyos a helyzet Indiában (7 370 468 fertőzött, 112 161 halálos áldozat) és Brazíliában (5 200 300 fertőzöttről, 153 214 halálos áldozatról tudni) és Oroszországban (ahol 1 361 317-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 23 580-ra).

Teljes zárlat Londonban

Európában belül most Spanyolországban és Franciaországban a legmagasabb az esetszám, mindkét országban az egymilliót közelíti a regisztrált fertőzöttek száma. Az Egyesült Királyságban, októberben szintén meredeken nőtt a fertőzésszám (közel 700 ezerre emelkedett a regisztrált fertőzések száma). A járvány megfékezésére ezért itt egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be. A háromlépcsős védekezési stratégia alapján, a legtöbb helyen kötelező a szórakozóhelyek este 10 órai zárása és a hat fős gyülekezési korlát, több régióban a családi találkozókon túl minden beltéri rendezvényt megtiltottak, néhány városban, köztük Londonban pedig csaknem teljes kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el, zárt helyiségben csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak.

A régióban Csehországban a legsúlyosabb a helyzet

A régiónkon belül Csehországban válságos helyzet kezd kialakulni: a cseh egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami a legmagasabb szám a járvány márciusi kezdete óta. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok. Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben.

A sok beteg ellátására Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése, bár nemcsak a kevés férőhely, hanem az orvosi kapacitás is problémát jelent. Ezt tetézi, hogy a járvány az egészségügyi dolgozók között is terjed, 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. Csehországban már október eleje óta veszélyhelyzet van érvényben, ez alapján a leginkább veszélyeztetett régiókban bezárták a középiskolákat és áttértek a távoktatásra, a sporteseményeket csak nézők nélkül lehet megtartani, és korlátozzák a szórakozóhelyek, éttermek nyitva tartását.

XS
SM
MD
LG