Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorítások és enyhítések – így ingadozik a negyedik hullám


Egy egészségügyi dolgozó a Covid-betegek nyilvántartását végzi a Pasteur kórház intenzív osztályán Franciaország keleti részén, Colmarban. 2021. április 22.
Egy egészségügyi dolgozó a Covid-betegek nyilvántartását végzi a Pasteur kórház intenzív osztályán Franciaország keleti részén, Colmarban. 2021. április 22.

Kötelező lesz a vakcina a francia egészségügyben dolgozóknak, felfüggeszthetik őket, ha nem kaptak védőoltást a Covid–19 ellen. Közben vannak helyek, ahol enyhítenek, újranyitott a Broadway is.

Kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást az orvosi ellátásban, az otthonápolásban és a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak Franciaországban. Szeptember 15-én jár le a türelmi idő, ameddig legalább az első adag vakcinát be kell adatniuk, október 15-ig pedig a másodikon is túl kell esniük. Ellenkező esetben felfüggeszthetik a fizetésüket vagy lehetetlenné tehetik számukra a munkavégzést.

Azok a cégek és más munkáltatók, amelyek nem ellenőrzik alkalmazottaik oltási státuszát, 135 eurós bírsággal büntethetők, ismételt esetben pedig 3750 euróra nőhet az összeg.

A kormány szerint a parlament által jóváhagyott intézkedésekre azért van szükség, hogy megvédjék a betegeket és a lakosságot a Covid–19 új hullámától.

Több mint 113 000 ember halt meg a koronavírus miatt Franciaországban, és az egészségügyi hatóságok szerint azoknak a többsége, akik a legutóbbi hullámban kerültek kórházba, nem volt beoltva.

Mivel az összes egészségügyi dolgozó tizede, körülbelül háromszázezer ember még mindig nem vette fel az oltást, egyes kórházak attól tartanak, hogy a járvány elleni küzdelem másfél éve után a személyzethiány tovább növeli a feszültségeket.

Az Egyesült Államokban tavaly tél óta nem voltak ilyen rosszak a számok

Az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzések és -halálozások száma tavaly tél óta nem látott szintre tért vissza. Az illetékesek szerint ezért a delta-variáns és az amerikaiak egy részének oltásellenessége okolható.

Az országban naponta átlagosan több mint ezernyolcszázan halnak meg a Covid–19 miatt, százhetvenezer az új fertőzöttek száma. Jóllehet ez alatta van a januári csúcsnak, a napi háromezer-négyszáz halálesetnek és kétszázötvenezer új fertőzésnek, a veszteségek frusztrálják az egészségügyi vezetőket, miután már kilenc hónapja folyik országszerte az oltási kampány.

Míg az olyan gócpontokban, mint Florida és Louisiana javulnak a számok, megugrott a fertőzések aránya Kentucky, Georgia és Tennessee államban. Ennek oka a gyerekek visszatérése az iskolába, illetve a maszkot viselők és az oltásokat felvevők alacsony aránya.

A tisztviselők szerint a kórházak tele vannak oltatlan betegekkel, és aggodalomra ad okot az ápolóhiány is, valamint az, hogy el kell halasztani a Covid–19-hez nem kapcsolódó beavatkozásokat.

Indiában és más népes országokban továbbra is magas a napi új megbetegedések és halálesetek száma. India körülbelül harminckétezres napi gördülő átlagról számolt be a fertőzéseket illetően.

Sydney környékén megszűnt a kijárási tilalom

Azonban néhány helyen vannak pozitív jelek is.

Az ausztráliai Sydney környékén szeptember 15-én megszűnik a járvány által erősen sújtott külvárosokban több mint kétmillió embert érintő kijárási tilalom – közölték a hatóságok, de ennél több enyhítésről nem esik még szó.

Ausztrália koronavírusszámai sok más országhoz képest továbbra is alacsonyak, összesen mintegy 78 600 megbetegedéssel és 1116 halálesettel.

Újranyitott a Broadway, bár másképp

New Yorkban újra világítanak a Broadway fényei a járvány miatt elrendelt, példa nélkül álló, 18 hónapos leállás után.

Újra felment a függöny szeptember 14-én a Hamilton, az Oroszlánkirály és a Wicked című telt házas musical-előadásokon.

A Broadway az első amerikai intézmények között zárt be a járvány miatt 2020 márciusában, és az utolsók között nyitott újra, miután a színházakban hónapokig tartott a légszűrőrendszerek korszerűsítése és annak kidolgozása, hogy mekkora legyen a távolságtartás a színpadon.

Az újranyitás azt jelenti, hogy több mint negyven színházban több ezer színész, háttérmunkás, zenész és táncos térhetett vissza a munkájához. Nekik és a színházlátogatóknak egyaránt igazolniuk kell, hogy megkapják a szükséges oltásokat, és minden előadáson maszkot kell viselniük.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG