Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket Franciaországban a zavargások miatt


Lángoló autó Nanterre-ben 2023. június 27-én
Lángoló autó Nanterre-ben 2023. június 27-én

Megerősítették a hatósági jelenlétet több nagyvárosban, miután erőszakos tüntetések robbantak ki azt követően, hogy rendőrök egy közúti ellenőrzés során előző este agyonlőttek egy 17 éves fiatalt.

Emmanuel Macron francia elnök „megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak” nevezte, hogy a Párizshoz közeli Nanterre-ben kedden este intézkedő rendőrök egyike közvetlen közelről tüzet nyitott a megállított, de hirtelen elhajtani próbáló autó sofőrjére.

"Semmi nem igazolja egy fiatal halálát. Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni" – közölte.

Az emberöléssel gyanúsított rendőrt őrizetbe vették, emellett belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Az eset után erőszakossá váló tüntetés kezdődött a nanterre-i rendőrkapitányság előtt, amely átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A feldühödött tömegben egyesek kukákat, autókat, majd egy általános iskolát is felgyújtottak, a rendőröket pedig petárdákkal dobálták meg.

Gerald Darmanin belügyminiszter arról számolt be, hogy harmincegy embert vettek őrizetbe, huszonöt rendőr megsebesült és negyven autó kiégett az éjszaka folyamán.

A tárcavezető tudatta, hogy szerdán kétezer rendőrt vezényelnek a fővárosi régióba és más városokba. A nap folyamán pedig összeül a biztonsági kabinet a további lépések megvitatására.

A 17 éves Nael M. gyászoló édesanyja néma felvonulást szervezett csütörtökre fia emlékére az incidens helyszíne közelében.

Az áldozat családjának ügyvédje közölte, hogy emberölés helyett gyilkosság ügyében kell vádat emelni. Valamint visszautasította a rendőr azon állítását, hogy veszélyben érezte az életét, miután a megállított tinédzser azzal fenyegetett, hogy elgázolja őket.

Az autó egyik utasát rövid időre őrizetbe vették, majd ki is engedték, egy harmadik személyt pedig még keresnek, ő elmenekült a helyszínről a lövöldözést követően.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG