Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorúbban büntethetik ezentúl a hatósági házi karantén megsértőit


Katona fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án.
Katona fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án.

Ezentúl akár 150 ezer forintra is megbüntethetik azt, aki megsérti a karanténszabályokat.

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el a módosító javaslatokat.

Akár 600 ezer forint bírság is összejöhet egyetlen nap alatt

A szigorítás értelmében a karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. Ez utóbbi azért fontos, mert azt jelenti, hogy "a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható."

Könnyítésekről is döntött a Ház

A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt.

A változtatás értelmében a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy annak, aki Magyarországra érkezik a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatnia, hol teljesíti a karanténkötelezettséget. Ezt követően – amennyiben rendelkezik megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell töltenie, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettnek be kell engednie a lakásába a rendőröket.

Visszavonják a fővárosi maszkhasználatról szóló rendeletet

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán erősítette meg, hogy a szerdai Fővárosi Közgyűlésen döntenek a rendelet visszavonásáról, mert az már kormányrendeletbe ütközik, hiszen az utóbbi magasabb szintű jogszabálynak számít. A kormányrendelet értelmében a sál már nem elég az arc eltakarásához, mindenkinek maszkot kell hordania, amely az orrot és a szájat is teljesen eltakarja.

A főpolgármester posztjában emlékeztet arra, hogy a járvány első hullámának idején, tavasszal az arc kötelező eltakarásával kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat volt az első, amely lépett és ősszel szintén elsőként szigorították tovább a maszkviselési szabályokat, így Budapesten a közösségi közlekedés járatain és a boltokon túl, a színházakban, egyéb kulturális intézményekben is kötelezővé tették az orr és a száj eltakarását.

XS
SM
MD
LG