Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: “A magyar külpolitika két lábbal áll a földön”


Külügyminiszterek biztonságos távolságban: jobbra az amerikai Antony Blinken, balra Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben
Külügyminiszterek biztonságos távolságban: jobbra az amerikai Antony Blinken, balra Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben

Magyarország a NATO elkötelezett tagja, de nem akar új ellenségeskedést Kelet és Nyugat között – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülésének szünetében azt mondta magyar újságíróknak, hogy "megértettük a történelem leckéit, és pontosan tudjuk, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd jó a közép-európaiaknak".

Magyarország nem akar a Kelet-Nyugat közötti ellenségeskedést, és hozzátette, “fenntartva a saját érdekeink és értékeink képviseletét, ellenségek helyett kölcsönösen előnyös együttműködéseket kell keresni".

A külügyminiszter arról beszélt, hogy nem akar új hidegháborút kelet és nyugat között, ugyanakkor szolidaritásra hívta fel a NATO-t Magyarország mellett Ukrajnával való konfliktusában. Megismételte korábbi álláspontját, hogy amíg Ukrajnában a nemzetiségi jogok szisztematikus megsértése zajlik, addig Magyarország nem tud hozzájárulni a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének miniszteri szintű megtartásához.

Háttér: Magyarország valójában nem akadályozza a több, mint 20 éve létező NATO-Ukrajna bizottság munkáját, csak a legfelsőbb szintű, miniszteri találkozókat blokkolja. Sőt, Magyarország támogatta azt is, hogy Ukrajna tavaly bekerült a NATO Kiemelt partnerségi programjába.

A külügyminiszter a tömeges migráció biztonsági kockázatairól is beszélt, szerinte erre kéne a NATO-nak fókuszálnia. Kiemelte, hogy Magyarország gyakran képességeihez és kapacitásaihoz képest is erőn felül vesz részt a szervezet közös műveleteiben. Jelenleg is 420 magyar katona van Koszovóban.

A külügyminiszter szerint Magyarország hamarosan eléri a tagállamok 2014 szeptemberében tett vállalásának teljesítését, amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják. Az azon belül fejlesztésre fordítani kívánt 20 százalékos vállalásnak Magyarország már megfelel – mondta.

Szijjártó Péter egy mai Facebook-bejegyzésében is a magyar külpolitika kiegyensúlyozottságát emelte ki. Azt írta, hogy a kormány cargo gépe kedd este 180 ezer adag oltóanyag második komponensét hozza Budapestre Oroszországból. Az Egyesült Államokból pedig 90 millió köbméternyi cseppfolyósított gázszállítmány érkezik a horvátországi Krk LNG-termináljára Magyarország részére.

"Az energiaellátás tekintetében hetven év után kimondhatjuk: folyamatos a nyugati gázszállítás Magyarországra. Legyen szó az egészségügyi védekezésről vagy az energiaellátás biztonságáról, a magyar külpolitika két lábbal áll a földön" – írta Szijjártó Péter külügyminiszter.

XS
SM
MD
LG