Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó intézett állást Deutsch Tamás 23 éves unokaöccsének


Szijjártó Péter és Deutsch Tamás az MTK Budapest–FK Vojvodina-mérkőzésen Budapesten 2015. július 2-án
Szijjártó Péter és Deutsch Tamás az MTK Budapest–FK Vojvodina-mérkőzésen Budapesten 2015. július 2-án

Szijjártó Péter kérésére kapott állást a külügyminisztériumban Deutsch Domonkos, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőjének unokaöccse – derült ki a Szabad Európa birtokába került dokumentumból. A fiatal sportolót hamar elő is léptették.

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumban 2018-ban hozták létre a Sportdiplomáciai Főosztályt Menczer Tamás államtitkársága alatt. Az új szervezeti egységre azért volt szükség, hogy „kihasználjuk a sportban rejlő diplomáciai előnyöket”, hogy „a diplomácia segítségét kérjük a sportban”, valamint hogy „bemutassuk a világnak, hogy Magyarország egy sportnemzet” – mondta Iglói-Nagy István főosztályvezető. Szerinte „teljesen kézenfekvő volt Magyarország sportról vallott nézetei alapján, hogy legyen egy ilyen főosztály a külügyminisztériumban”.

A kézenfekvő kifejezés használata már csak azért is indokolt lehetett, mert Szijjártó eddigre már számos korábbi futsalos csapattársát és volt élsportolót vett fel a minisztériumba.

Dunakesziről már 2014-ig is legalább hat korábbi focista került a külügyhöz, de olyan korábbi élsportólóknak is munkát adott Szijjártó, mint Vincze Ottó (a barcelonai magyar örökség feldolgozásáért felelős személy), Taróczy Balázs (barcelonai főkonzul), Gór-Nagy Miklós (a New York-i főkonzulátus külgazdasági attaséja), Kökény Roland (a külügyminisztérium sportdiplomáciai tevékenységében való közreműködés, valamint a sportdiplomáciai márkaépítő tevékenység támogatása), valamint Gyurta Dániel (sportdiplomáciai tevékenység folytatása). Ez utóbbi kettő szerződéses alapon dolgozik a minisztériumnak, tavaly Kökény 9,6 millió forintot, Gyurta pedig 12 milliót kapott a munkájáért. „Egykori sportolóként pontosan tudják, milyen a hazáért küzdeni, ezt tették egész pályafutásuk alatt. Keresem a lehetőséget, hogy további, pályafutásukat befejező, külföldi tapasztalattal rendelkező sportolókat vonjak be a diplomáciai munkába”indokolta maga a miniszter a Nemzeti Sportnak, miért foglalkoztat a külügy ennyi sportolót.

„Tájékoztatom, hogy – figyelemmel Miniszter Úr döntésére, miszerint Deutsch Domonkos a Sportdiplomáciai Főosztály állományába kerüljön felvételre – rendkívüli, egyedi döntésem alapján a Sportdiplomáciai Főosztály részére 2021. szeptember 30. napjától vezető kormánytanácsos besorolási kategóriájú alaplétszámba tartozó álláshely kerül biztosításra bruttó 400.000 Ft bérfedezettel.

Ennek eredményeként a Sportdiplomáciai Főosztály engedélyezett álláshelyeinek száma hatról hétre módosul.”

Ezt tartalmazza az a feljegyzés, amely lapunk birtokába került. Ebből nemcsak az derül ki, hogy Deutsch Domonkos kedvéért növelték a főosztály álláshelyeinek számát, de az is, hogy nem a kezdő pozíciót jelentő kormánytanácsosként (vagy esetleg gyakornokként) kezdhette meg munkáját a minisztériumban, hanem egyből vezető kormánytanácsosként. Egy másik birtokunkba került dokumentum szerint pár hónap elteltével már elő is léptették sportdiplomáciai referenssé. Telefonon sikerült elérnünk Deutsch Domonkost, aki nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre. Azt sem árulta el, lediplomázott-e már.

Deutsch Domonkos 1998-ban született, járt az ELTE PPK-ra és a Testnevelési Egyetemre is. Amúgy az MTK magasugrója, kiemelkedő eredményének (egy 2015-ös ifjúsági aranyérmen kívül) nem találtuk nyomát, ahogy annak sem, hogy részt vett volna rangos külföldi versenyen.

Deutsch Domonkos apja, Deutsch Péter maga is magasugró volt, jelenleg az MTK ügyvezető elnöke. Deutsch Domonkos nagybátyja pedig Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Fidesz egyik alapítója és európa parlamenti képviselője.

Szerettük volna megtudni a külügyminisztériumtól, hogy mi indokolta Deutsch Domonkos rendkívüli felvételét és hogy milyen kvalitásainak köszönheti a gyors előrejutást, de cikkünk megjelenésig nem kaptunk választ.

Deutschhoz hasonlóan sportdiplomáciai referens lett Monspart László is, aki Szijjártó csapattársa volt Dunakeszin, majd a kollégája a Miniszterelnökségen, 2014-től pedig Szijjártó kollégája a külügyben.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG