Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Négy, magyar állampolgársággal is rendelkező fogoly van a Hamász túszai között


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben 2023. október 27-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben 2023. október 27-én

A magyar külügy mindent megtesz, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező gázai túszok minél hamarabb biztonságba kerülhessenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Georgiából. A négy túszról a héten szereztek tudomást, több információt biztonsági okokból nem közölhetnek – tette hozzá.

Izraelben továbbra is rendkívüli mértékben aggasztó a biztonsági helyzet. Ha nem sikerül elkerülni az eszkalációt, akkor az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája következhet be – mondta Szijjártó Péter Tbilisziből bejelentkezve, mielőtt folytatta volna útját Örményországba.

Mint mondta, magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomásuk, aki haza szeretett volna jönni, azt hazahozták, vagy felajánlották a lehetőségét.

Ehhez kapcsolódóan: Rövid rajtaütéssel készítette elő a terepet Izrael a szárazföldi hadművelet előtt Gázában

Jelenleg 225, Gázában fogva tartott túszról tudnak az izraeli hatóságok, közülük harmincan gyermekek – ismertette. A héten három olyan megkeresést is kapott a külügy, amely szerint vannak magyar állampolgársággal is rendelkező foglyok a túszok között – tette hozzá.

„Négy magyar érintettségű túszról van tudomásunk, közülük kettő gyermek. (…) Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar érintettségű túszok minél előbb biztonságba kerülhessenek” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az izraeli kormány egy munkacsoportot hozott létre, hogy kiszabadítsák a túszokat. Ezzel a testülettel a magyar külügynek folyamatos a kapcsolata, ahogy más szervezetekkel is, amelyek felelősek a túszok kiszabadításáért. Az érintett családokkal is folyamatosan kapcsolatban vannak. Több információt biztonsági okokból nem adhatnak – mondta Szijjártó Péter.

Akik nem túszok, azok sem jutottak még ki

A külügyminiszter korábban arról is beszámolt, hogy 15, magyar állampolgársággal is rendelkező személyről tudnak a Gázai övezetben, akiknek pár napja majdnem sikerült kijutniuk Egyiptom felé, de végül vissza kellett fordulniuk.

„Két ellenőrző ponton már átjutottak, és a harmadik ellenőrző pontra történő indulás előtt biztonsági okok miatt – ami egy bombázás vagy egy bombázás kockázatára való hivatkozás volt – végül visszafordították őket” – mondta akkor.

Köztük lehetnek Farouk Dawass rokonai is. A palesztin férfi magyar állampolgár is, a politikatudomány doktora, korábban diplomata volt. Most egy Pécs melletti faluban lakik, nemrég interjút adott a Szabad Európának, hogyan látja a konfliktust palesztin szempontból.

„Nincs óvóhely” – egy magyar állampolgárságú palesztin professzor családja a Gázai övezetben rekedt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:34 0:00
XS
SM
MD
LG