Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Nem helyezik át és nem zárják be a kijevi magyar nagykövetséget


Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2021. január 27-én
Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2021. január 27-én

A regionális biztonsági kérdések a mi bőrünkre mennek – fogalmazott az orosz–ukrán válsággal kapcsolatban a magyar külgazdasági és külügyminiszter az uniós Külügyi Tanács brüsszeli ülésének szünetében. A tanácskozáson kiemelt téma volt ez a konfliktus.

Szijjártó Péter azt mondta, az ukrán külügyminiszter korábban azt kérte Magyarországtól, ne járuljon hozzá a hisztériakeltéshez azzal, hogy evakuálja vagy áthelyezi kijevi nagykövetségét. Ezt a magyar kormány teljesíti, a kijevi nagykövetség teljes létszámmal működik tovább, ahogyan a kárpátaljai főkonzulátus is.

„Kelet-Európa nekünk nem egy forgatókönyv, hanem az életünk”

Szijjártó Péter elmondta: ha minden jól megy, már ezen a héten egyeztet – vélhetően Genfben – Szergej Lavrov orosz és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, ennek eredményeként pedig létrejöhet a Putyin–Biden-csúcstalálkozó is. Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, az egyetlen reménynek.

Mint fogalmazott, „a regionális biztonsági kérdések a mi bőrünkre mennek(…) Kelet-Európa nekünk nem egy forgatókönyv, hanem az életünk, provokáció és üzengetés helyett párbeszéd kell”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, annak, amit a magyar kormány a kárpátaljai magyarok érdekében tesz, semmilyen orosz aspektusa nincs. Megismételte, a magyar kormánynak nagyon komoly nehézséget jelent az Ukrajnának nyújtandó támogatások során, hogy Ukrajnában folyamatosan és nagyon súlyosan megsértik a magyar kisebbségek jogait. Ennek ellenére a magyar kormány kiáll Ukrajna területi integritása mellet, ahogyan a kárpátaljai magyarok jogai mellett is.

A tanácskozáson szó volt a Nyugat-Balkánról is. A térség stabilitása, békéje és nyugalma Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, ezért a magyar kormány a szankciók, a feszültséget tovább gerjesztő megszorító intézkedések helyett a párbeszéd folytatására szólítja fel szövetségeseit.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG