Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter Oroszországban jelentette be, hogy elmegy az ukrán békekonferenciára Svájcban


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2024. június 6-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2024. június 6-án

Magyarország külügyminiszteri szinten részt vesz a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson, a kormány ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy nem lesz jelen mindkét érintett fél – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron. A bejelentésre a budapesti amerikai nagykövet is reagált.

„A részvételünk oka, hogy mi abszolút a béke pártján állunk, ezért minden olyan rendezvényen részt veszünk, amelyen a béke van napirenden” – közölte Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint.

A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország nem lesz ott a konferencián. „Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál” – fogalmazott.

„Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak béke-erőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon vesz részt, ahol az orosz közönségnek is a mielőbbi békekötés szükségességéről és az ukrajnai háború negatív következményeiről beszélt.

„Sürgetjük az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését, imádkozunk ezért. Úgy hisszük, hogy békés körülmények között gyorsabban és simábban fejlődhetünk, és az élet ismét nyugodtabb és békésebb lehet Európában, ha a békét helyezzük végre a nemzetközi politika fókuszába” – mondta.

A kőolaj- és földgázpiac jövőjével foglalkozó panelbeszélgetésen arról számolt be, hogy Magyarország egyike azoknak az európai államoknak, amelyeket a legsúlyosabban érintettek a nagyjából két és fél éve tartó ukrajnai háború negatív következményei.

Hangsúlyozta, hogy az energiaárak az egekbe szöktek, a magyar import éves költsége hétmilliárdról 17 milliárd euróra nőtt; ez a tízmilliárd eurós különbség a bruttó hazai termék (GDP) hat százalékát jelenti.

A 444.hu cikke szerint a svájci békekonferencia célja közelebb kerülni a tűzszünethez, és hosszú távon a tartós rendezéshez Ukrajnában. A konferencián alapvetően az ukrán feltételekből indulnak ki. Oroszország nem lesz ott, ahogy Kína sem.

Az orosz és a kínai diplomácia nyugati források szerint minél több országot próbál lebeszélni a Luzern melletti Bürgenstockba szervezett június 15–16-i konferenciáról, amelyen mintegy nyolcvan ország vesz majd részt – írja a lap.

FRISSÍTÉS
Szijjártó Péter szentpétervári látogatását a budapesti amerikai nagykövet is kommentálta. David Pressman azt írta az X-en: a magyar külügyminiszter Putyin ukrajnai inváziója óta nyolcadik alkalommal utazik Oroszországba. Magyarország kormánya azt mondja, hogy békepárti, miközben továbbra is Putyin háborújának pártján áll. Magyarország függősége az orosz energiától veszélyes és szükségtelen – jelentette ki.
„Szijjártó Péter miniszter úrnak igaza van: az energiadiverzifikáció nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. A fizika törvényei Magyarországon is ugyanazok, mint az ország összes többi uniós partnerénél, akik mindannyian úgy döntöttek, hogy csökkentik függőségüket Putyintól” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG