Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány nem akar közös EU-s fellépést az orosz gáz ügyében


Milorad Dodik boszniai szerb vezető és Szijjártó Péter külügyminiszter mostari találkozójukon 2022. április 5-én
Milorad Dodik boszniai szerb vezető és Szijjártó Péter külügyminiszter mostari találkozójukon 2022. április 5-én

Szijjártó Péter válaszából nem derült ki egyértelműen, hogy a magyar állam rubelben fog-e fizetni Putyinéknak a földgázért, de a közös uniós fellépést határozottan ellenzi a magyar kormány. Az ukrán kormány pedig nem tarthatja Putyin cinkosának őket, tiszteletben kellene tartaniuk a magyar választók akaratát.

„Dolgoztunk ezen a kérdésen, először is szeretném mondani, hogy május végén lesz először fizetési kötelezettségünk. A technikai megoldás rendelkezésre áll, hogy tudjunk fizetni a felhasznált földgázért. Ennek a technikai megoldásnak a részleteinek a kidolgozása zajlik” mondta el Szijjártó Péter magyar külügyminiszter április 6-i, Nikola Selaković szerb külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Szegeden. Ezt arra kérdésre válaszolta, hogy a magyar fél tudna-e rubelben fizetni az orosz gázért.

A kérdést a Szabad Európa is feltette még a választások előtt, akkor a külügy nem akart semmit válaszolni rá.

A magyar állam egyébként az állami MVM egyik cégén keresztül vesz gázt az orosz állami Gazpromtól, annak is az egyik leányvállalatán keresztül.

Szijjártó szerint mivel itt két vállalat állapodott meg, ehhez az Európai Bizottságnak semmi köze, egyáltalán nem kell közös fellépés ezen a területen.

„Az Európai Bizottságnak azt a szándékát, hogy itt valamifajta közös választ adjanak az orosz földgázt importáló országok, nem tartjuk szükségesnek” – mondta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy az országok is külön állapodtak meg az orosz állammal, nem az EU együtt, szóval nem kell közös fellépés.

Szijjártó Pétert megkérdezték arról is, hogy miért hívatta be a magyar külügy az ukrán nagykövetet. Szijjártó erre elmondta, hogy elfogadhatatlan számukra, hogy az ukrán diplomaták nyíltan totalitárius rendszert kiépítő csoportnak vagy Putyinék cinkosának tartsák a magyar kormányt.

„A magyar emberek egy demokratikus választáson döntöttek, ahogy döntöttek, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania, az egész világnak tiszteletben kell tartania” – érvelt Szijjártó Péter. Elmondta még, hogy megköszönhetnék inkább az ukránok, amit a magyar kormány értük tesz.

Szijjártó Péter egyébként ismét úgy beszélt a háborúról, hogy abból nem derült ki, hogy kivel háborúzik Ukrajna, egyszer sem említette Oroszországot vagy Putyin nevét.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG