Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter évente egyszer megteszi a Föld–Hold-távolságot


Az elmúlt öt évben majdnem ötvenszer megkerülhette volna a Földet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki az év majdnem felét rendre külföldön tölti. Térképen és infografikán böngészheti, merre járt a külügyminiszter, és azt is megmutatjuk, milyen formában adta ki az információt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Szijjártó Péter szinte folyton úton van. Utazásait néha egész apró részletességgel dokumentálja Facebook-oldalán. Arra is volt példa, hogy a budapesti irodájában készült képeket posztolt, miközben az Adrián nyaralt egy jachton, de minket most csak a hivatalos útjai érdekeltek.

A külügyminisztériumtól kapott információk alapján (arra, hogy milyen adatokat és milyen minőségben adott ki a minisztérium, cikkünk végén visszatérünk) Szijjártó Péter sokat van távol a családjától, évente átlagosan 144 napot töltött hivatalos úton, azaz az év munkanapjainak több mint felét külföldön tölti.

Az adatokból az is kiderül, hogy Szijjártó rendre több mint négyszázezer kilométert tesz meg évente, a rekordja a 2019-es 453.582 kilométer. Hogy ezt kicsit perspektívába helyezzük, ez több, mint Hold távolsága a Földtől (ami átlag 384.400 kilométer). De ez a Föld átmérőjének is több mint tízszerese.

Ahogy sejtettük, Szijjártó főleg repülővel utazik, útjainak több mint kilencven százalékát így teszi meg. Nemzetközi útjainak csak négy-hat százalékán ül autóba, a maradék utakat helikopterrel tette meg. Vonatra valamiért egyáltalán nem szállt, és az utóbbi években a helikopterezésről is lemondott a hivatalos tájékoztatás szerint.

Sokszor (hétszer legalább) még egy 161 kilométeres pozsonyi útért is repülőre szállt Szijjártó, pedig két óra alatt autóval is el lehet jutni a szlovák fővárosba Budapestről.

De 2018 szeptemberében autóba ült, hogy a mintegy 370 kilométeres utat megtegye a dél-lengyelországi Krynica-Zdrójba.

A repülős utak jelentős részét valószínűleg azon honvédségi gépek valamelyikével tette meg Szijjártó, amelyeket hivatalosan nem kormánygépnek, hanem honvédségi csapatszállítónak neveznek – ám belülről a díszes faborítással, bőrfotelekkel és -kanapékkal inkább emlékeztetnek magángépre, mint egy katonai csapatszállítóra.

Noha a külügyminisztérium nem válaszolt erre vonatkozó kérdésünkre, Szél Bernadett akkori országgyűlési képviselőnek kiadták, mikor utazott Szijjártó a honvédségi gépek valamelyikével, az Átlátszó pedig megkapta azokat az adatokat, mikor utazott bérelt repülővel a miniszter. Mivel ezek az adatok időben átfedést mutatnak a nekünk megküldöttekkel, kiderült, hogy a 2018 májusa és 2021 júliusa közötti időszakban megtett repülőgépes útjainak 91 százalékát a honvédségi, kilenc százalékát pedig bérelt magángéppel tette meg. A menetrend szerinti járatok, úgy tűnik, nem felelnek meg a külügyminiszter igényeinek.

Ahogy az látszik, a keleti nyitás nem meghatározó, hiszen Szijjártó útjainak mintegy háromnegyede nyugatra irányult, Ázsiába az utak mindössze tíz-húsz százaléka vezetett. Nem meglepő módon a külügyminiszter az elmúlt öt évben legtöbbször Brüsszelbe, az EU központjába utazott (ötven alkalommal), amit New York, az ENSZ székhelye követ (23 út). A régiós országok fővárosai mellett tizenhatszor tette tiszteletét a svájci Genfben, és tizennégyszer Moszkvában (2021 végén például a Barátságért nevű, magas rangú állami kitüntetést átvenni utazott az orosz fővárosba). Ugyanebben az időszakban Szentpétervárra ötször, Kijevbe négyszer, Bukarestbe szintén ötször utazott el. Izlandot kivéve Európa összes országát meglátogatta. (A térképekbe bele lehet nagyítani, és böngészni, hova hányszor utazott el a miniszter.)

A legészakibb pont, amelyet a külügyminiszter megjárt, a norvégiai Tromsø, amely az északi sarkkörön túl van (oda egy konferenciára ment), a legdélebbi Sao Paolo volt (brazil–magyar üzleti fórum). Tokió volt a legkeletebbre fekvő város, ahová elutazott Szijjártó (az elmúlt öt évben háromszor is, üzleti és oktatási együttműködések miatt), a legnyugatibb pedig a kanadai Vancouver, ahol konzulátust nyitott meg.

Nem nagyon akar adatot kiadni a külügy

Június elején adtuk be a közérdekű adatigénylésünket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amelyben Szijjártó Péter miniszter elmúlt öt évben tett külföldi útjaira és egyes részleteire voltunk kíváncsiak.

Nemcsak azt szerettük volna megtudni, mikor és hova utazott Szijjártó, de azt is, hogy milyen járművel, kivel tárgyalt, és milyen célból. Ezen adatok egy része nyilván okkal nem nyilvános, de utazásai nagy részét maga a miniszter is részletesen dokumentálja Facebook-oldalán. Ezért arra számítottunk, hogy mivel az adatok amúgy is rendelkezésre állnak a minisztériumban, kérdéseink jelentős részére választ kapunk.

Ehhez képest Szijjártó tárcája – a koronavírus-járvány miatti teendőkre hivatkozva – csak a lehető legkésőbb, kilencven nap elteltével reagált érdemben a levelünkre.

Ekkor is csupán arra kaptunk választ, hogy Szijjártó mikor, hova és milyen járművel utazott. Azt a válasz már nem tartalmazta, hogy milyen repülővel ment (szerettük volna megtudni, hogy menetrend szerinti járattal, bérelt géppel vagy a honvédségi csapatszállítóval utazik-e), és egyéb részleteket sem közöltek, még linkeket sem küldtek az utak nyilvános beszámolóihoz.

A válasz 2018 januárjával kezdődik, tehát csak 4,5 év adatait kaptuk meg, pedig öt évre visszamenőleg érdeklődtünk.

Ahogy az alább is látszik, az adatokat ömlesztve, egy kinyomtatott, majd beszkennelt pdf-ben küldték meg számunkra, amit karakterfelismerővel kellett használhatóvá tennünk. Ebből az adathalmazból készültek el a fenti grafikonok. Ráadásul ez a hiányos dokumentum számos hibát és elírást is tartalmaz.

Eltérések vannak például a Szél Bernadettnek és a nekünk kiadott adatok között. Szél adatsorában három olyan út is szerepel, amely nálunk nem (egy orosz, egy lengyel és egy angolai). Ezen túl Szélnek négy olyan útnál is a honvédségi gépet jelölték meg járműnek, amelyiknél nekünk már helikoptert vagy gépkocsit.

A nekünk kiadott lista ezen túl például városként tünteti fel Székelyföldet, helyenként hiányoznak városnevek, és pár dátum is el van gépelve.

A külföldi utak listáján valamiért szerepel Verőce is, a Budapesttől 35 kilométerre lévő településre helikopterrel utazott a külügyminiszter.

Aki még tovább böngészné Szijjártó útjait, feltöltöttük az adatokat ide, egy könnyen kezelhető táblázatba.

A Szijjártó Péter külföldi útjairól szóló tájékoztatás egy jellemző részlete
A Szijjártó Péter külföldi útjairól szóló tájékoztatás egy jellemző részlete
  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG