Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs többé ingyenes kórházi ellátás az oltást elutasítóknak Szingapúrban


Szingapúrban várnak még egy keveset az oltást kapó emberek 2021. január 27-én
Szingapúrban várnak még egy keveset az oltást kapó emberek 2021. január 27-én

Szingapúrban úgy döntöttek, hogy az oltatlanok szándékosan és túlzott mértékben terhelik meg az egészségügyi rendszert, ezért december 8-tól az állami kórházakban nem látják el őket ingyen, ha koronavírus miatt kerülnek be.

December 8-tól már nem fogják ingyen ellátni Szingapúrban azokat, akik koronavírus miatt kerülnek kórházba, és egészségügyi okok miatt beoltathatták volna magukat, de inkább nem tették – közölte hétfőn a helyi egyészségügyi tárca alapján az Axios hírportál.

„Mindenkinek azt a fontos jelzést kell küldenünk, hogy oltassa be magát, ha alkalmas rá” – mondta Ong Ye Kung egészségügyi miniszter.

Szingapúr a világ egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerével rendelkezik, a lakosság csaknem 83 százaléka átoltottnak számít. Viszont a kórházba kerülő, súlyos koronavírusosok aránytalanul nagy tömegét az oltatlanok teszik ki. Ezzel szerintük indokolatlanul megterhelik a helyi egészségügyi rendszert.

Ezért a legsérülékenyebbek védelme érdekében december 8-tól az említetteknek fizetniük kell majd az egészségügyi ellátásért, ha kórházba kerülnek koronavírussal. Igaz, nem a teljes kezelési költséget, hanem az államilag még így is támogatott hozzájárulást. A miniszter szerint a kórházak „egyáltalán nem szeretnék ezt kiszámlázni egy betegnek sem”, de ki fogják.

Szingapúrban jórészt magánegészségügy működik, de az állami társadalombiztosítás állja a befizetők ellátását. Ebben az esetben ezek szerint december 8-tól nem teljes mértékben. A többiek ellátása marad ingyenes, kivéve ha külföldről hozzák be a fertőzést.

A kevesebb mint hatmilliós városállamban egyre erősödik a járvány, az előző napokban átlagosan durván háromezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, a koronavírusos betegeknek viszont csak 0,3 százaléka kerül intenzív osztályra.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG