Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovák média: Fico nem támogat több segélyt Ukrajnának a brüsszeli csúcson


Robert Fico
Robert Fico

Robert Fico első európai uniós csúcstalálkozóján nem támogatja sem az újabb katonai segélyeket Ukrajnának, sem pedig a további szankciókat Oroszország ellen – idézte Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnökét a pozsonyi média.

A szlovák kormányhivatal egyelőre nem kommentálta a hírt.

Fico a szeptemberi választásokat megelőző kampányában határozott ígéretet tett a szlovák katonai segélyek leállítására, független külpolitikai folytatására és a határok megvédésére az illegális bevándorlóktól.

Az Európai Unió vezetői csütörtökön és pénteken Brüsszelben az Izrael és a Hamász közötti konfliktust vitatják meg, és azt is célul tűzték ki, hogy megmutassák: továbbra is támogatják Ukrajnát az orosz invázió elleni háborújában.

Az EU és tagállamai több milliárd eurós segítséget nyújtottak Ukrajnának tavaly február óta.

Egyes tisztviselők és diplomaták azonban attól tartanak, hogy az új közel-keleti válság miatt Ukrajnának most küzdenie kell azért, hogy változatlan politikai figyelmet és forrásokat kapjon a Nyugattól, különösen az Egyesült Államoktól.

Az EU kétnapos csúcstalálkozóján nem tudják befejezni az egyeztetéseket a több év alatt Ukrajnának nyújtandó ötvenmilliárd eurós pénzügyi és akár húszmilliárd eurós katonai segélyre vonatkozó tervekről, mert ezek egy szélesebb körű költségvetési harc részét képezik, amely a tisztviselők reményei szerint év végére lezárul.

Ehhez kapcsolódóan: Átkerül az Európai Tanács térfelére a költségvetési felülvizsgálat

Fico, aki korábban háromszor is volt miniszterelnök, utoljára 2018-ban, szerdán vehette át negyedik kinevezését. Mielőtt csütörtökön Brüsszelbe indult, a szlovák Denník N hírportál szerint egy parlamenti bizottság előtt azt mondta: nem fogja támogatni az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

„Mindannyian látjuk, hogy nincs katonai megoldás” – idézte a hírportál a kormányfőt.

Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban Fico kijelentette, hogy nem szavaz meg semmilyen új intézkedést, amíg fel nem méri, hogy milyen hatással lesz Szlovákiára – írja a Denník N mellett a Pravda honlapja is.

Fico többször tett ígéretet az Ukrajnának nyújtott katonai segély leállítására. A korábbi szlovák kormányok nehézfegyvereket, köztük vadászgépeket, Sz–300-as légvédelmi rendszert, valamint harci és aknamentesítő járműveket szállítottak Ukrajnába.

Fico azt mondta, hogy támogatja a humanitárius és újjáépítési erőfeszítéseket, valamint a béketárgyalásokat – ez az irányvonal hasonlít Orbán Viktor magyar miniszterelnökéhez. Kijev és nyugati szövetségesei azonban elutasítják, mert szerintük csak bátorítaná az orosz agressziót.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG