Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákiában 180 ezer forint járhat az időseknek, ha beoltatják magukat


Pozsonyban oltanak 2021. június 7-én
Pozsonyban oltanak 2021. június 7-én

A szlovák kormány elfogadta, hogy ötszáz eurót adjanak minden hatvan éven felülinek, aki beoltatja magát náluk. Állampolgárnak sem kell lenni ehhez, de a döntést még a parlamenttel is el kell fogadtatni. Az EU vezetője eközben az oltás kötelezővé tételén elmélkedett.

A szlovák kormány ötszáz eurót akar adni minden hatvan éven felülinek, aki beoltatja magát náluk, írja a Paraméter.sk. A nagyjából 181 ezer forintnak megfelelő összeget azok is megkapják, akik már beoltatták magukat.

A lépéstől azt várják, hogy még tízezer idős helyi fogja beoltatni magát. A program költségét ötszázmillió euróra (181 milliárd forintra) becsülik, azzal együtt, hogy négyszázezer hatvan éven felüli már legalább egy oltást kapott.

A lap szerint azok kaphatnák meg a pénzt hamarabb, akik felvették a harmadik oltásukat. A törvénytervezet szerint azoknak a hatvan évnél idősebb beoltottaknak jár majd pénz, akik állandó szlovákiai lakhellyel rendelkeznek és Szlovákiában vették fel az oltást.

A tervezetet Igor Matovič egykori miniszterelnök és jelenlegi pénzügyminiszter pártja, az OĽaNO vitte át a kormányon. Koalíciós partnerük, a SaS párt ellenzi az ötletet, Richard Sulík gazdasági miniszter és pártvezető szerint rossz hatékonyságú a lépés.

„Van 860 ezer idős beoltottunk, vagyis kifizetünk négyszázmillió eurót, és még egyetlen új embert sem oltottunk be” – érvelt a döntés ellen. Ha a SaS a parlamenti szavazáson sem támogatja a javaslatot, Matovičéknak várhatóan még két országgyűlési képviselőt meg kell győzniük valahogy ahhoz, hogy meglegyen a többségük a törvényhez.

Szlovákiában egyébként majdnem pont ötszáz euró a havi átlagnyugdíj, a minimálnyugdíj pedig 334 euró (120 ezer forint). Az összehasonlítás kedvéért: Magyarországon 78 euró (28,5 ezer forint) a minimálnyugdíj, és nagyjából 435 euró (158 ezer forint) az átlagnyugdíj.

Lehet, hogy kötelező lesz

Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint ideje „elgondolkozni az oltás esetleges kötelezővé tételén az Európai Unióban”, írta a dpa hírügynökség. Von der Leyen azt mondta, érthető és helyénvaló megfontolni a kötelező oltás lehetőségét.

Meglátása szerint ugyanis óriási egészségügyi költsége van annak, ha az emberek nem hajlandók beoltatni magukat. Hozzátette ugyanakkor, hogy csak személyes minőségében gondolja ezt, a tagországok teljesen szabadon döntik el, hogy milyen oltási szakpolitikát tartanak hatékonynak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG