Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta a szlovák kormány, hogy lehessenek kettős állampolgárok a szlovákok


A Chaplinnek öltözött Vlado Kulisek pacsizik egy katonával Trencsénben, a 2020. október 31-i országos tesztelés közben.
A Chaplinnek öltözött Vlado Kulisek pacsizik egy katonával Trencsénben, a 2020. október 31-i országos tesztelés közben.

Enyhítene a szlovák kormány a kettős állampolgársággal kapcsolatos szabályozásukon. Eddig mondjuk nem is nagyon tartották be.

Nem veszítenék el a szlovák állampolgárságukat azok, akik felvennék más országét, írja a szlovák kormány által szerdán elfogadott törvénytervezetre hivatkozva az Új Szó.

Szlovákiában még 2010-ben hozott a Fico-kormány olyan szabályt, hogy aki másik állampolgárságot vesz fel, az elveszíti a szlovákot. Ezt a magyar egyszerűsített honosításra lépték válaszként.

Magyarországon félrecsúszott a szabályozás
A magyar egyszerűsített honosítás 2011-től élt, leegyszerűsítve mindenki magyar állampolgárságot kaphatott, aki fel tudott mutatni egy magyar őst és minimálisan tudott magyarul. A túl egyszerű szabályozás viszont rengeteg visszaélésre adott lehetőséget, tízezrével kaphattak hamis papírok alapján állampolgárságot külföldiek, egész bűnszervezetek épültek ki a pénzért árult magyar állampolgárságra Kárpátalján, Oroszországban vagy Szerbiában is.

A magyar kettős állampolgárság egyébként Szlovákiában nem volt különösebben népszerű a helyi magyarok között. Hiszen nekik jellemzően nem járt különösebb előnyökkel. Míg mondjuk az EU-n kívüli országokból érkezőknek nagy előny volt a magyar útlevél, de még a románok is könnyebben utazhattak vele például az USA-ba.

Pedig a törvényi tiltásról hamar kiderült, hogy nem különösebben akarja betartatni a szlovák kormány. Lényegében csak attól vették el a szlovák útlevelét, aki maga bejelentette, hogy lett egy másik állampolgársága. Így kevés embert is érintett a szlovák törvény, tíz év alatt 3 500 körüli esetszámot ír az Új Szó. Miközben csak magyar etnikumú szlovák állampolgárból lehet majdnem félmillió.

Ha elfogadják a törvényt, akkor azok is visszakérhetik az állampolgárságukat, akik korábban lemondtak róla. Vagy más kedvezményezettek mellett például azok is, akiknek több mint öt éve van bejelentett lakcímük abban az országban, ahonnét a másik állampolgárságukat kérnék.

Ahogy azok is szlovák állampolgárságot kaphatnának, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG