Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették Szlovákia egyik leggazdagabb emberét


Marian Kocner szlovák üzletembert a tárgyalóterembe kísérik a Kuciak-per tárgyalásán a pezinoki Igazságügyi Akadémia épületében, Szlovákia, 2019. december 19.
Marian Kocner szlovák üzletembert a tárgyalóterembe kísérik a Kuciak-per tárgyalásán a pezinoki Igazságügyi Akadémia épületében, Szlovákia, 2019. december 19.

Szlovák lapértesülések szerint Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport vezérét korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják és rendőrségi kihallgatása után vették őrizetbe.

A Paraméter arról ír, hogy Haščákot visszakísérték a rendőrök cégének székházához, amelyet akkora már elleptek a rendőrök, valószínűleg azért, hogy Haščák jelen legyen a házkutatáson.

Közben a Denník N szlovák hírportál feltöltött egy videót a Youtube-ra arról, ahogyan a szlovák rendőrség fegyveres kommandósai megszállják Jaroslav Haščák cége, a Penta befektetési csoport pozsonyi központját.

Az Aktuality.sk információi szerint őrizetbe vették a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának korábbi vezetőjét, Ľubomír Arpášt és titkosügynök feleségét, Danát is. Ők a gyanú szerint 194 ezer euró értékben kötöttek fiktív tanácsadói szerződést egy olyan céggel, amely Haščák ellenőrzése alatt áll. A rendőrség szerint az összeg a Gorilla-felvétel eladásáért járó jutalom volt.

A Gorilla-felvételek

A Paraméter 2018-ban írt arról, hogy 2011. decemberében valaki feltöltötte az internetre az úgynevezett Gorilla-iratokat, amelyek a Penta pénzügyi csoport és a szlovák politikai elit képviselőinek egy pozsonyi, Vazovova utcai lakásában történt egyeztetéseit dokumentálták. A lehallgatott lakás tulajdonosa egy bizonyos Varga Zoltán volt, az ő kinézete alapján nevezték el az ügyet Gorillának.

A portál szerint vélhetően a szlovák titkosszolgálat (SIS) készítette az anyagot, amely azt dokumentálja, ahogy a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa a 2005-2006-os években politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről a pozsonyi lakásban. Egyebek mellett Robert Fico (akkor még nem volt kormányfő) hangjához hasonló orgánum is "felcsendül" ezen a felvételen.

A lehallgatott lakásban rögzített hangfelvételeket a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt Marián Kočner nagyvállalkozó széfjében találták meg. Őt a bazini székhelyű különleges bíróság elégséges bizonyíték hiányában felmentette a vád alól.

A Penta szóvivője szerint a mostani rendőri beavatkozás és maga a vád is aránytalan és megalapozatlan, mert a Gorilla-ügy vizsgálata során Haščák együttműködött a hatóságokkal- mondta Martin Danko.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG