Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákia szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be ideiglenesen a magyar határon


Ódor Lajos interjút ad az Új Szónak 2023. június 8-án
Ódor Lajos interjút ad az Új Szónak 2023. június 8-án

Pozsony csütörtöktől átmenetileg visszaállítja az ellenőrzést a szlovák–magyar határ teljes hosszán. Az egyelőre tíz napra szóló intézkedés célja az illegális bevándorlók számának visszaszorítása.

A parameter.sk portál cikke szerint Ódor Lajos leköszönő szlovák miniszterelnök arról számolt be, hogy aligha lehet ezt válaszlépésnek nevezni, mert nem valaki ellen szól. „Már régóta mondjuk, hogy ha nem tudjuk megoldani a helyzetet a schengeni külső határon, az láncreakciót válthat ki” – emelte ki.

Az utóbbi időben Lengyelország, Csehország és Ausztria is ellenőrzést vezetett be a Szlovákiával közös határain a migránsok megállítása céljából. Ezzel kapcsolatban a szakértői kormány vezetője leszögezte: „Ha szomszédaink nem vezettek volna be ellenőrzést, mi magunktól biztosan nem vezetünk be.”

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszbarát Robert Fico nyerte meg Szlovákiában a választást

„Ezekkel az intézkedésekkel nem oldják meg a helyzetet, csak elszórjuk az emberek pénzét, akiknek még a határon is várakozniuk kell” – vélekedett.

A „politikai játszmákat” emlegető szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem tudják légmentesen lezárni a 650 kilométer hosszúságú határt, azaz az egyelőre október 14-ig szóló, de meghosszabbítható intézkedés nem fogja megállítani a menedékkérőket.

Szavai szerint erre feltehetőleg egyedül az időjárás lesz képes télen, ahogy tavaly is történt. „Vagy az Európai Unió és Magyarország, ha képesek lesznek jobban védeni a schengeni határt” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása

Ódor közölte, hogy csütörtök reggel 7-től szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani. „Igyekezni fogunk, hogy a forgalom a határokon folyamatos legyen, s igyekszünk majd kiválasztani a gyanúsabb járműveket, nem akarunk nagyon beavatkozni a határforgalomba” – jelentette ki, arra figyelmeztetve, hogy szükség esetén szigorításokra is sor kerülhet bizonyos helyeken.

Martin Kráľovič szlovák belügyminisztériumi államtitkár arról számolt be, hogy a harmincöt határátkelő ellenőrzése havonta mintegy négymillió euróba kerül, ebben legfeljebb ötszáz katonával számolnak. A zöldhatáron nem terveznek változtatásokat.

Készült a parameter.sk tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG