Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szőke Judit: Felesleges emberi jogokkal gyötörni az embereket, ha nincs mit enniük


Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója
Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója

A legszegényebb falvakban mindenki úgy fog szavazni, ahogy a helyi polgármester elvárja – mondja Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója, aki évtizedek óta foglalkozik a romák felzárkóztatásával.

A nyomorban élők napi létbizonytalanságban, mindentől félve élnek, elég valamivel megijeszteni őket a választás előtt. Ráadásul soha nem fognak az utcára menni és követelőzni. A legszegényebb emberek más logika szerint élnek, amiben hosszú távú gondolkodás egyáltalán nem létezik.

Szőke Judit szerint felesleges emberi méltóságról, tudatosságról szóló beszédekkel traktálni azokat, akiknek a hónap felénél már egyetlen forintjuk sincs, akik nem tudnak mit enni, akik télen az erdőben próbálják összeszedni a tűzifát, és leülik a büntetést, ha a rendőr rajtakapja őket. Azt mondja: semmiféle kutatás nincs arról a becslések szerint több százezer állampolgárról, akik abszolút a létminimum alatt élnek Magyarországon.

Az Új Start Alapítvány többek között roma tehetségprogramot visz, személyre szabott adományt oszt és szemüvegprogramot működtet a legszegényebb falvakban. Szőke Judit nem hisz abban, hogy Budapestről fel lehet rázni a helyi közösségeket. Ha viszont tíz éven keresztül minden évben küldenek a faluba személyre szólóan, lábméretek szerint osztályozott cipőt, ott már lesz egy helyi ember, egy helyi lebonyolító, aki a program révén olyan kompetenciákra is szert tesz, amelyekkel akár polgármesterré is válhat. „Már van polgármesterünk” – mondja mosolyogva Szőke Judit.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Szőke Judit: Felesleges emberi jogokkal gyötörni az embereket, ha nincs mit enniük
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:53:26 0:00

A Szelfi videós változata megtekinthető a Szabad Európa YouTube-csatornáján:

  • 16x9 Image

    Nagy András

    Nagy András korábban televíziós riporterként, tudósítóként és műsorvezetőként dolgozott, többek között az RTL Klubnál és a Magyar Televíziónál. Az utóbbi tíz évben videóriporter volt az egykori Népszabadságnál, majd az AP és az FSN amerikai hírügynökségnél. Most a Szabad Európa multimédiás tartalmait szerkeszti.

XS
SM
MD
LG