Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálódik a magyar benzinkutak kettős mércéje miatt az Európai Unió


Benzinkút a budapesti Széna téren 2022. május 31-én
Benzinkút a budapesti Széna téren 2022. május 31-én

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke egy májusi háttérbeszélgetésen már jelezte, hogy a kormánynak valószínűleg lesz vitája az Európai Unióval a benzinárstopból a külföldi rendszámú vagy forgalmi engedélyű autókat kiszorító intézkedés miatt. A Reuters információi alapján az EU már jelezte is, hogy az intézkedés felfüggesztését kéri.

Diszkriminatív lehet az Európai Unió szerint a külföldi rendszámmal, illetve forgalmi engedéllyel rendelkező gépjármű-tulajdonosok számára a magyarországi üzemanyagár-rendszer, ezért a felfüggesztését kérte levelében az indokok tisztázásáig Palkovics László technológiai és ipari minisztertől Thierry Breton uniós ipari biztos – írta meg a Portfolio gazdasági hírportál a Reuters értesülése alapján.

A kormány indoklása szerint azért volt szükség az intézkedésre, mert a 480 forintos magyar hatósági ár miatt már a hazai ellátás biztonságát veszélyeztető méreteket öltött a benzinturizmus.

Kötelezettségszegési eljárás lehet belőle

A Reuters idézi Thierry Breton levelét, amelyben arra kéri Palkovics Lászlót, válaszoljon az intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amely intézkedések az uniós jog megsértésének minősülhetnek.

Az uniós biztos arra kéri a technológiai és ipari minisztert, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg az uniós jognak való megfelelésük nem biztosított.

A tudósítás szerint ha a magyar kormány nem tud az uniós jog szempontjából megnyugtató érveket felhozni, kötelezettségszegési eljárás lehet az ügyből, amely akár az Európa Bíróságig is eljuthat, ahol a jogszabály visszavonására kötelezhetik a kormányt, de meg is bírságolhatják. Az eljárásban Magyarországnak kell bizonyítania, hogy nem tesz különbséget az uniós állampolgárok között.

A magyar kormány számíthatott Brüsszel ellenkezésére

Nem véletlen, hogy az elsőre kiadott rendeletet módosították – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének tanszékvezetője az Indexnek.

Brüsszel érvelése szerint a magyar jogszabály állampolgársági alapon differenciál. Tóth Norbert szerint az a kérdés, hogy ez helytálló-e. Úgy véli, két ellenérve is lehet a kormánynak. Az egyik, hogy rendszámtábla alapján különböztetik meg az autókat, vagyis nem az állampolgárság dönt. A másik a viszonosság elve, vagyis az, hogy azoknak az uniós országoknak az állampolgárai, ahol van a magyar hatósági árhoz hasonló intézkedés, Magyarországon is tankolhatnak az olcsó üzemanyagból.

Volt már hasonló próbálkozás, de nem ment át az Európai Bíróságnál

Az Euronewsnak viszont a 45 európai fogyasztóvédelmi szervezetet tömörítő Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet jelezte: meglepné, ha összhangban lenne az uniós szabályokkal a magyar intézkedés. Az uniós direktíva alapján ugyanis minden tagállamnak biztosítania kell, hogy a területén működő cégek ne diszkriminálják a szolgáltatásukat igénybe vevőket állampolgárságuk vagy lakóhelyük alapján.

A portál a magyar szabályozással kapcsolatban két hasonló ellenpéldát említ:

Németországban 2015-ben fizetőssé akarták tenni az autópályákat a külföldiek számára. Ausztria emiatt az Európai Bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy nem diszkriminálhatók a külföldiek állampolgársági alapon, mert az sérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának alapelvét.

A másik példa Magyarországra is érvényes, hiszen éppen az egyenlőség elve teszi lehetővé, hogy minden 65 év feletti uniós nyugdíjas ingyenesen használja Magyarországon a tömegközlekedést, nem csak a magyar állampolgárok.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG